Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Mohs Micrografische Chirurgie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Mohs Micrografische Chirurgie

Binnenkort krijgt u een ingreep in ons Mohs behandelcentrum. Er is bij u sprake van huidkanker. Met deze methode verwijdert de dermatoloog de huidtumor volledig, met besparing van zoveel mogelijk huid.

Het team bestaat standaard uit een dermatoloog, medisch fotograaf, 2 doktersassistenten en daarnaast kan het zijn dat er een dermatoloog die in opleiding voor Mohs is, aanwezig is.

Voorbereiding
Niet nuchter
De operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U hoeft dus niet nuchter te komen.
Niet scheren
Zit de te behandelen plek in een behaard gebied, scheert u zich dan niet voor de ingreep.
Bloedverdunners
Wanneer u bloedverdunners gebruikt, kunt u deze blijven gebruiken, tenzij uw arts anders aangeeft.
Vervoer
Wij raden u aan iemand mee te nemen, u mag zelf niet naar huis rijden met de auto. Als u een verband op of rond de ogen heeft, is het raadzaam om de eerste week geen voertuigen te besturen.
Kleding
Draag gemakkelijk zittende kleding die niet over uw hoofd uitgedaan moet worden. Draag geen sieraden of make-up op de dag van behandeling.
Vakantie
Heeft u vakantie gepland in de weken na de ingreep, bespreek dit dan met de arts.

Dag van de ingreep
Wij adviseren u iemand mee te nemen omdat u na de behandeling niet zelf mag autorijden. Voor uw rust en die van andere patienten vragen wij u om slechts één begeleider mee te nemen. Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich bij de receptie van Amphia. De operatie kan van een paar uur tot (soms) een hele dag duren. Tussen de operaties door mag u rusten of lezen. Wij verzoeken u dringend binnen te blijven en de afdeling niet te verlaten in verband met het risico op infectie, flauwvallen en nabloeden. Wanneer u tijdens de lunch bij ons bent krijgt alléén de patient een broodmaaltijd, u mag ook uw eigen lunch meenemen. Koffie en thee zijn aanwezig.

Operatie
De dermatoloog tekent het plekje af, ontsmet de huid en geeft plaatselijke verdoving. Dit voelt u even. Het operatiegebied is afgedekt met steriele doeken. De arts snijdt de huidkanker weg, vervolgens wordt de wond verbonden. Hierna wacht u in onze wachtruimte tot de dermatoloog het weefselstukje onder de microscoop heeft gecontroleerd. Als blijkt dat nog niet alles weg is, snijdt de arts opnieuw een stukje weg en wordt de wond opnieuw verbonden. U wacht weer in de wachtruimte. Dit wordt herhaald tot de huidkanker volledig verwijderd is. U mag de afdeling niet verlaten tijdens de ingreep.

Wondsluiting
Vervolgens overlegt de dermatoloog met u hoe de wondsluiting verloopt, bijvoorbeeld door het samenbrengen van de wondranden. Als dit niet gaat, gebruikt de arts huid uit de directe omgeving. Dit gebeurt door de huid te schuiven vanaf een andere plaats of te transplanteren. Soms is het beter om de wond niet te sluiten (spontane genezing), of om later te sluiten.

Resultaat
De Mohs techniek is heel geschikt om huidkanker in het gezicht te opereren. Vaak is hier sprake van een onvoorspelbaar groeipatroon van de tumor, waardoor het ontstane defect groter kan zijn dan u zich had voorgesteld. Toch is er geen overtollige gezonde huid weggenomen, dankzij de microscopische controle. Alleen daar waar zich de huidkanker bevindt, neemt de arts huid weg.

Hechtingen
Na iedere operatie ontstaat een litteken. Hoe groot dit is, hangt af van de grootte van de wond en van de locatie op het lichaam. Tijdens een controleafspraak verwijdert de doktersassistente de hechtingen.

Risico’s
De meeste patiënten hebben weinig last van bijverschijnselen. Mogelijke risico’s bij deze ingreep zijn:

 • Nabloeding: zoals bij iedere operatie, kan er bloed onder het verband uitkomen. In dit geval moet u een kwartier lang een schone theedoek stevig tegen de wond drukken. Als de bloeding niet stopt, neemt u contact op met ons of met uw huisarts.
 • Infectie: dit merkt u aan pijn en een kloppend gevoel rond het geopereerde gebied, roodheid en koorts. Als dit gebeurt, neemt u contact met ons op.

Na de operatie

  Het advies is rustig aan te doen. Hier volgen enkele richtlijnen De eerste week kunt u beter niet:

  • zwaar tillen;
  • naar voren bukken;
  • sporten of andere inspanningen plegen waarvan u transpireert;
  • het verband nat maken (dit verhoogt de kans op infecties);
  • het verband verwijderen (dit gebeurt als de hechtingen eruit gaan);
  • de eerste 2 dagen geen alcohol drinken.

  Wat u wel kunt doen:

  • in overleg met de behandelend arts pijnmedicatie afspreken
  • tijdelijk met een verhoogd hoofdeinde slapen.

  Meer tips?

  Leefregels na Mohs chirurgie

  Instructies van de dermatologen na Mohs chirurgie

  Na nazorg instructie

  Controle-afspraken vinden plaats volgens de operatierichtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

  Bereikbaarheid
  Als u overdag nog vragen heeft dan belt u naar polikliniek Dermatologie: T (076) 595 30 20. Buiten kantooruren neemt u contact op met Spoedeisende Hulp (SEH): T (076) 595 44 26.

  Meer lezen over dermatologie in Amphia?

  Ga naar afdeling Dermatologie

  Label