Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Schoenenallergie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Schoenenallergie

Informatie over allergie

Inleiding
Een schoenenallergie kan zich manifesteren op diverse lokalisaties van de voeten. Is er bijvoorbeeld een huidreactie op de voetruggen (bovenkanten van de voeten) dan is er meestal sprake van een allergie voor leerbestanddelen van leren schoenen of van rubberbestanddelen bij onder andere atletische schoenen. Bij huidreacties op de voetzolen is er vaak een reactie op dezelfde stoffen als bij voetruggen. Inlegzolen zijn ook vaak gemaakt van leer, maar kunnen ook rubber, neopreen of zelfs houtvezels bevatten en bevatten vaak ook lijmbestanddelen. Leer wordt ook nog bewerkt met diverse middelen zoals kleurstoffen of waterafstotende middelen.

Omdat heel veel schoenen over de hele wereld worden geproduceerd is meestal de volledige bestanddeelinformatie niet aanwezig. Hierdoor kunnen de plaktesten met de schoenen testreeks negatief zijn terwijl u toch allergisch reageert op uw schoenen!

In de onderstaande lijst met stofnamen is aangekruist voor welke stof u allergisch bent:

O Glutar(di)aldehyde 0,3 %
Dit is een antimicrobieel middel dat als desinfectans wordt gebruikt. Dit middel wordt gebruikt bij het looien van leer en zit onder andere in schoenen en hoofddeksels. Maar het wordt ook gebruikt in antizweetmiddel, in behang, bij de sterilisatie van medische instrumenten en in de fotografie. Het middel wordt vaak gebruikt voor ‘waterproof’ leer vooral bij werkschoenen.

O Disperse orange 3
Dit is een azo-kleurstof en zit met name in synthetische textielsoorten zoals in panty’s, sokken, broeken, ondergoed.

Het middel kan kruisreageren met: disperse geel 3, parafenyleendiamine, para-amino-azo-benzeen. Dat betekent dus dat u ook op deze stoffen kunt reageren.

O Acid yellow 36
Dit is een zure kleurstof welk gebruikt wordt bij het kleuren van leer, zijde, wol en andere vezels.

O Monobenzone
Dit is een stof die gebruikt wordt in plastic en schoenlijmen. 

O Diphenylthiourea
Dit is een stof die gebruikt wordt in onder andere rubber, plastic, neopreen, lijmen, pleisters en rubberen orthopedische materialen. Het middel kan behalve contactallergisch eczeem soms ook galbulten (urticaria) of paarsrode plekken (purpura) op de plaats van het huidcontact veroorzaken.

O 1,3-diphenylguanidine
Dit is een rubberbestanddeel dat zowel directe huidreacties zoals galbulten (urticaria) kan veroorzaken maar ook vertraagde huidreacties zoals eczeem.

O Dibutylthiourea
Dit is een rubberbestanddeel. Maar het kan ook voorkomen in verven, lijmverwijderaar (anti-roest middel). Het komt vooral voor in atletische schoenen. Het middel kan kruisreageren met andere thiourea-derivaten, dat betekent dus dat u hier ook op kunt reageren.

O Octylisothiazolinone
Dit is kathon, een middel wat vooral wordt gebruikt als biocide middel. Het zit onder andere in leer, schoonmaakmiddelen, adhesiva, plastic, latex emulsies en cosmetische crèmes.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de polikliniek Dermatologie.
T (076) 595 32 73

Meer lezen over dermatologie in Amphia?

Ga naar afdeling Dermatologie

Label