Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

UVA-I-behandeling
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

UVA-I-behandeling

Inleiding
U ontvangt deze folder omdat u binnenkort naar de afdeling lichttherapie komt. U bezoekt deze afdeling voor een behandeling van uw huidprobleem. Uw therapie bestaat uit UVA-I-belichtingen. In deze folder leest u hoe dit precies verloopt.

Wat houdt de behandeling in?
Uw behandeling heet UVA-I-behandeling. De U staat voor Ultra, de V voor Violet en de A staat voor de A-sector van het ultraviolette lichtspectrum. Technisch omschreven is UVA-I het langgolvige deel van het UVA lichtspectrum. Voor u betekent het dat uw huid enkele malen per week wordt blootgesteld aan ultraviolet licht. Dit licht beïnvloedt de celdeling en het afweersysteem in de huid. Dat zorgt ervoor dat uiteindelijk de plekken en de jeuk verminderen of geheel verdwijnen.

Adviezen

 • Omdat UV-A ook in zonlicht voorkomt, moet u de huid de rest van de dag niet meer blootstellen aan zonlicht.
 • Ga niet in de zon zitten. Bedek uw huid zoveel mogelijk met kleding.
 • Op de dagen dat u niet behandeld wordt,kunt u voor de huid van uw gezicht, hals en handen een zonnebrandcrème (factor 20 of hoger) gebruiken.
 • Maak gedurende de lichttherapie geen gebruik van de zonnebank.
 • Als u voor behandeling komt, brengt u dan een badjas en een paar slippers mee. Gebruik voorafgaand aan de behandeling geen alcohol.
 • Gebruik vooral geen andere geneesmiddelen zonder overleg met uw behandelend arts.
 • Onderbreek de kuur niet, anders heeft de behandeling geen effect.
 • Bedek als u een man bent uw geslachtsdelen tijdens de belichting, bijvoorbeeld met een string.
 • Zorg dat u geen lege maag heeft voor de behandeling.
 • Gebruik voorafgaand aan de behandeling geen crèmes of hormoonzalf.

Verloop
Op het afgesproken tijdstip komt u naar de afdeling lichttherapie en u meldt zich bij de assistente. Daarna kunt u zich omkleden in de daarvoor bestemde ruimte. U wacht tot u in de cabine kunt. U krijgt van de assistente een brilletje om de ogen te beschermen. Bij de belichting stelt de assistente de apparatuur in en de behandeling begint. U staat zonder kleding in de cabine. De duur van de behandeling verschilt per persoon. U staat tien tot veertig minuten in de cabine. Als de tijd om is, hoort u een signaal en kunt u de cabine weer openen.

Vervolgafspraak
De assistente maakt een afspraak met u voor de volgende behandeling en daarna kunt u weer naar huis. Na vier tot zes weken komt u op controle bij de specialist. Ook hiervoor maakt de assistente een afspraak met u.

Bijwerkingen
De volgende bijwerkingen komen voor:

 • Door de behandeling hebt u in het begin misschien iets meer last van jeuk of gevoelige plekken op de huid. Afhankelijk van het effect op uw huid, vindt steeds aanpassing plaats van de hoeveelheid licht.
 • Als gevolg van het ultraviolette licht kan uw huid wat rood worden, alsof u in de zon hebt gezeten. Na enkele behandelingen merkt u dat uw huid meer gebruind is.
 • Overmatige blootstelling aan ultraviolet licht vergroot de kans op vroegtijdige veroudering van de huid. Ook kunnen huidkwaadaardig heden zich eerder ontwikkelen.

Behandelduur
Het is de bedoeling dat u minstens twee keer per week naar de afdeling komt voor de UVA-Ilichttherapie. Hoe lang de kuur bij u duurt, is niet precies te zeggen. Gemiddeld duurt de behandeling ongeveer twaalf weken. U komt regelmatig bij de specialist op controle. Afhankelijk van de resultaten overlegt de specialist met u hoe lang de behandeling zal duren.

Bij sommige patiënten blijft de uitslag/jeuk na afloop van de kuur lange tijd weg. Bij andere patiënten is het nodig om de behandeling regelmatig te herhalen. Het uiteindelijke effect van de behandeling is vooraf niet voorspelbaar.

Verhinderd?
Bent u verhinderd voor een behandeling, wilt u de afspraak dan tijdig afzeggen? In uw plaats kan dan een andere patiënt komen.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Dermatologisch Dagcentrum:
T: (0162) 32 70 30 of 076-5953020
E: dermatologischdagcentrum@amphia.nl

Meer lezen over dermatologie in Amphia?

Ga naar afdeling Dermatologie

Label