Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Ergotherapie in het ziekenhuis
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Ergotherapie in het ziekenhuis

Inleiding
U bent opgenomen op een verpleegafdeling van het Amphia Ziekenhuis. Door uw specialist is de ergotherapeut ingeschakeld. In deze folder leest u meer informatie over ergotherapie.

Wat is ergotherapie?
Ergotherapie richt zich op activiteiten uit het dagelijks leven, die problemen kunnen opleveren door bijvoorbeeld een (chronische) ziekte, ongeluk of ouderdom. Deze activiteiten kunnen liggen op het gebied van zelfverzorging (wassen en aankleden), huishouden, werk en ontspanning. De ergotherapeut kijkt waar uw beperkingen maar ook de mogelijkheden liggen tijdens het uitvoeren van deze activiteiten. En probeert er samen met u en uw familie voor te zorgen dat u zo zelfstandig en veilig mogelijk kan functioneren.

Ergotherapie op de verpleegafdeling

 • Mobiliseren
  Het behouden en vergroten van uw beweeglijkheid en de mogelijkheden om u te verplaatsen. Dit betekent dat de ergotherapeut u bijvoorbeeld een verantwoorde lig- en zithouding aanleert, een adequate rolstoel adviseert of u traint om uzelf van uw bed naar een rolstoel te verplaatsen.
 • Denken en waarnemen Hieronder vallen onder andere de volgende problemen: geheugenverlies, het niet meer herkennen van voorwerpen en het in een verkeerde volgorde uitvoeren van handelingen. De ergotherapeut kijkt samen met u waar de problemen liggen en kan u en/of uw familie tips geven om activiteiten weer zelfstandig uit te voeren.
 • Hulpmiddelen Als u beperkingen ondervindt tijdens het uitvoeren van uw dagelijkse handelingen, kan het gebruik van hulpmiddelen uitkomst bieden. De ergotherapeut bekijkt samen met u welke hulpmiddelen voor uw (thuis)situatie het meest geschikt zijn.

  Hoe moeilijk zo’n gewone handeling kan zijn, ontdekt u pas als er (tijdelijk of blijvend) iets aan uw gezondheid verandert’.

Behandeling
Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van mogelijke hulpvragen, waarvoor u bij een ergotherapeut terecht kan:

 • Ik ben een aantal keer gevallen en durf nu niet meer zelf naar het toilet te gaan.
 • Ik heb moeite om koffie te zetten, want ik weet de juiste volgorde niet meer.
 • Doordat ik minder kracht heb in mijn handen, kan ik mijn bestek moeilijker gebruiken.
 • Mijn hoofd lijkt zo snel vol, ik kan geen twee dingen tegelijk.
 • Wanneer mijn man zich aankleedt, trekt hij zijn T-shirt vaak binnenste buiten aan.

Om meer informatie te krijgen over hoe u thuis gewend bent om activiteiten uit te voeren, zal de ergotherapeut in een kennismakingsgesprek dit specifieker uitvragen. Daarna kijkt de ergotherapeut, indien nodig, mee met een activiteit op de afdeling bijvoorbeeld wassen/aankleden, toiletgang en/of eten/drinken. Het doel is om ervoor te zorgen dat u zo veilig en zelfstandig mogelijk kan functioneren tijdens uw opname.

Vragen?
Heeft u of uw familie na het lezen van deze folder nog vragen over de ergotherapie gedurende uw opname, dan kunt u dit bespreken met uw ergotherapeut of contact opnemen met:

Afdeling Ergotherapie:
T: (076) 595 30 75
E: ergotherapie@amphia.nl

Meer weten over ergotherapie in Amphia?

Ga naar afdeling Ergotherapie

Label