Ergotherapie
Wat is ergotherapie?
Ergotherapie richt zich op het dagelijks handelen. Wanneer iemand door bijvoorbeeld een (chronische) ziekte, ongeluk of ouderdom beperkingen ondervindt in de dagelijkse activiteiten die hij/zij moet verrichten kan men bij een ergotherapeut terecht. Deze activiteiten kunnen liggen op het gebied van zelfverzorging, huishouden, werk en ontspanning.
Wat doet de ergotherapeut in het ziekenhuis?
Bij een klinische opname:
Binnen het Ampia ziekenhuis is de ergotherapie vooral werkzaam op de afdelingen neurologie, geriatrie en cardiologie. De ergotherapeut wordt bij u betrokken tijdens een opname, indien de verpleegkundige of arts de ergotherapeut in consult vraagt.
De ergotherapeut;
- Brengt middels een intakegesprek met u (en evt een gesprek met uw naasten) in kaart hoe het functioneren voor opname was.
- Observeert u wanneer u een dagelijkse activiteit uitvoert, zoals wassen/aankleden, een kopje koffiezetten of een huishoudelijke taak, om het huidig functioneren in kaart te brengen.
Het doel is observeren hoe de fysieke en cognitieve functies (aandacht, geheugen, informatieverwerking enz.) zijn en hoe deze invloed hebben op het dagelijks handelen. - Kijkt samen met u naar de voorwaarden voor ontslag uit het ziekenhuis en zorgt voor adviezen ten aanzien van het vervolg naar huis of naar een andere instelling.
- Geeft advies over een (rol)stoel, zitkussen en zit/lighouding, om uw beweegmogelijkheden te behouden of te vergroten en/of om complicaties te voorkomen.
Poliklinisch;
Op de polikliniek brengt de ergotherapeut op verwijzing van de geriater de cognitieve functies tijdens het handelen in kaart, wat bijdraagt aan de diagnostiek van de geriater.
Meer informatie
-
Wilt u meer informatie lezen over ergotherapie? Kijk dan ook eens in onze folders:
Wilt u meer informatie lezen over ergotherapie? Kijk dan ook eens in onze folders: