Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Intra uterine inseminatie IUI in de natuurlijke cyclus (IUI-NC)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Intra uterine inseminatie IUI in de natuurlijke cyclus (IUI-NC)

Inleiding
IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. Bij deze behandeling wordt ‘opgewerkt’ zaad vlak voor de ovulatie in de baarmoederholte gebracht. Wanneer er sprake is van een verminderde zaadkwaliteit wordt een IUI behandeling in de natuurlijke cyclus verricht. De kans op zwangerschap is per behandeling ongeveer 10 procent. Dit betekent dat er meestal meerdere behandelingen nodig zullen zijn.

Echocontroles en hormoonbehandeling
Met behulp van echocontroles kijken we naar de groei van de eiblaasjes (follikels) in de natuurlijke cyclus. Meestal zien we dat er 1 eiblaasje (follikel), de voorloper is. Wanneer bij de echocontrole het eiblaasje (follikel) groot genoeg is, kan middels een HCG-injectie de eisprong worden opgewekt. Het kan zijn dat er meerdere echocontroles nodig zijn voordat de inseminatie kan worden ingepland.

Inseminatie
Vlak voor de eisprong wordt de inseminatie ingepland. Hierbij wordt met een speculum (eendenbek) de baarmoedermond in beeld gebracht, en middels een kleine katheter wordt een selectie van de beste zaadcellen, voorbij de baarmoedermond, in de baarmoederholte ingebracht. De zaadcellen moeten hierna zelf de eileiders bereiken, waar de bevruchting plaats kan vinden.

Op de dag van de inseminatie moet het sperma door de man worden ingeleverd bij het laboratorium. Daar wordt het sperma ‘opgewerkt’. Hierbij worden de goede zaadcellen uit het sperma gefilterd zodat alleen deze bij de inseminatie worden ingebracht.

Handig om te weten

  • De hormoonbehandeling bij de vrouw bestaat uit een eenmalige injectie om de eisprong op te wekken. Voordat er wordt gestart met de behandeling, wordt hier uitleg over gegeven.
  • Inseminaties kunnen 6 dagen per week worden verricht in het Amphia. De behandeling van het sperma in het laboratorium vergt veel tijd en nauwkeurigheid. Hierdoor zijn iedere dag een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Label