Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gips en vliegen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Gips en vliegen

U heeft gips om uw arm of been en u bent van plan om een vliegreis te maken. In deze folder vindt u meer informatie over de regels die gelden voor vliegen met gips.

Mag ik met gips vliegen?

  • Ja, u mag in principe vliegen met gips. Maar hiervoor gelden wel regels. Neem altijd vooraf contact op met uw luchtvaartmaatschappij om te informeren naar de geldende regels.

Luchtvaartmaatschappijen passen de internationale regels op verschillende manieren toe. Daardoor zit er verschil in de richtlijnen per luchtvaartmaatschappij.

  • Meld uw voornemen om te vliegen met gips ook aan de gipsverbandmeester of verpleegkundige die het verband bij u aanlegt.

Zij kunnen hier rekening mee houden door, als dit mogelijk is, bijvoorbeeld, geen circulair gips aan te leggen. In plaats hiervan krijgt u dan een spalk, brace of afneembaar gips. Maar dit kan dus alleen als het letsel dat toelaat. Het komt ook voor dat de gipsverbandmeester of verpleegkundige een opening maakt in het gips in de lengterichting. Dan is het, in geval van zwelling, makkelijker open te maken.

  • De specialisten in ziekenhuizen geven geen medische verklaring af (‘fit-to-fly’ -verklaring).

Ze kunnen dat niet doen omdat de verantwoordelijkheid voor de patiënt tijdens de vlucht dan bij hen komt te liggen. De specialist is niet aanwezig tijdens de vlucht en kan deze verantwoordelijkheid niet nakomen.

  • Het ziekenhuis kan wel een formulier (‘Vliegen met gipsverband’) meegeven met feitelijke informatie over uw gipsverband.

U krijgt dit formulier mee en kunt het desgewenst overhandigen aan de luchtvaartmaatschappij. Dit formulier bevat geen fit-to-fly verklaring, maar geeft de feitelijke informatie weer, conform de richtlijnen van de KNMG. Dit is voldoende voor de luchtvaartmaatschappij om u wel of niet toe te laten op de vlucht volgens de richtlijnen voor gipsverbanden. Het ingevulde formulier kan onduidelijkheden en vertragingen voorkomen.

Let op: Ondanks het formulier blijft het raadzaam om altijd informatie op te vragen bij uw luchtvaartmaatschappij! Wij wensen u een goede vlucht.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer op telefoonnummer (076) 595 40 69 of (0162) 32 73 63.

Meer lezen over de gipskamer van Amphia?

Ga naar afdeling Gipskamer

Label