Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Greenstick breuk bij kinderen (twijgbreuk)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Greenstick breuk bij kinderen (twijgbreuk)

Uw kind heeft een kleine breuk in de ellepijp of het spaakbeen ter hoogte van de pols (greenstick breuk). Het is een knikje in het bot. We behandelen dit met softcast (zacht gips) en een sling. Dit is een soort mitella.

De behandeling
Deze greenstick breuk van de pols of onderarm komt vaak voor bij kinderen. Het wordt ook wel een twijgbreukje genoemd, omdat het knikje in het bot lijkt op het buigen van een flexibel takje. We behandelen deze breuk met softcast (zacht gips) en een sling.

0-2 weken Sling verwijderen zodra de pijn het toelaat
2-3 weken Zacht gips verwijderen, zodra de pijn het toelaat. Dit kan met een kleine verbandschaar of door het af te wikkelen
3-5 weken Vrij bewegen van de pols
na 5 weken Uw kind kan weer sporten en gymmen.


Instructies
Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing:

  • Het gips en de sling houden de arm in een prettige positie
  • Uw kind mag de sling afdoen zodra de pijn dit toelaat. Het gips mag na 2 à 3 weken verwijderd worden. Heeft uw kind na 2 weken nog pijn, laat dan het gips nog 1 week zitten en verwijder het daarna.
  • De breuk zit dicht bij de pols. Daarom is het belangrijk dat uw kind na 1 à 2 weken begint met bewegen. Dat voorkomt stijfheid van de elleboog en het bevordert de genezing en het herstel.
  • Na 3 weken mag uw kind voorzichtig weer alle activiteiten uitvoeren. Dit is op geleide van de pijnklachten, dus alleen als hij/zij de pijn kan verdragen.
  • Als het niet lukt, kan uw kind beter nog even wachten.
  • Douchen mag met het gips. Na het douchen dit wel goed droogföhnen!

Heeft uw kind pijn? Gebruik dan paracetamol. Wacht niet met paracetamol nemen totdat uw kind te veel pijn heeft. Neem altijd verspreid over de dag in.

Herstel
Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Blijft uw kind pijn houden of blijft de pols minder goed functioneren? Neem dan contact met ons op. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.

Oefeningen
Het is belangrijk dat uw kind de pols beweegt zodra de pijn dit toelaat. Met het normaal bewegen van de pols, oefent uw kind de pols ook. Specifieke oefeningen zijn niet nodig.

Vragen?
U kunt ons gewoon bellen, heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact met ons op, op werkdagen tussen 9 en 11 uur.

Gipsverbandmeesters:
T (076) 595 40 69

In de avond- en nachturen en in het weekend neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp:
T (076) 595 40 47

Heeft u vragen over de vergoeding en/of betaling? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Meer lezen over de gipskamer van Amphia?

Ga naar afdeling Gipskamer

Label