Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Buikverpleging
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Buikverpleging

Deze informatie is voor familie en naasten van patiënten op de IC van Amphia.

Inleiding
U heeft een familielid of naaste, bij wie het noodzakelijk is een beademingsmachine te gebruiken. Informatie over de beademingsmachine leest u in de folder 'Beademingspatiënt'. Het is zinvol deze ook te lezen. In deze folder informeren we u over wat buikligging tijdens beademing inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn voor de patiënt en u als naaste.

Wat is het doel van buikligging?
Als gevolg van ziektes kunnen longblaasjes en longvaatjes in de longen dichtgevallen zijn. Het doel van buikligging is om de doorbloeding van de longen te verbeteren, zodat de zuurstofuitwisseling verbetert. Door de patiënt op de buik te leggen, kan al het slijm dat zich gevormd en verzameld heeft aan de rugzijde, zich verplaatsen naar de voorzijde. Hierdoor kan het slijm soms beter weggezogen worden, kunnen de longblaasjes aan de rugzijde zich weer openen en kan de zuurstof weer makkelijker in de longen worden opgenomen.

Wat gebeurt er met een patiënt in buikligging?
Patiënten die in buikligging verpleegd worden zijn ernstig ziek. Om buikligging te accepteren krijgt de patiënt medicijnen om dieper in slaap te zijn. Hierdoor is het voor u tijdelijk onmogelijk om te communiceren met uw naaste, zeker omdat u het gezicht niet kunt zien. U kunt wel gewoon tegen hem praten en hem aanraken. De patiënt wordt op een speciaal matras verpleegd. Dit is om de verpleging in buikligging van de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken en doorligplekken te voorkomen. De verpleging brengt een oogzalf aan om het slijmvlies te beschermen en plakt de ogen af met speciale oogpleisters.

Het draaien
Het draaien van de patiënt naar buikligging gebeurt onder leiding van de arts en de IC-verpleegkundige. In de meeste gevallen wordt de patiënt één keer per dag op de rug gedraaid om hem zo goed mogelijk te verzorgen. Op dit moment zal ook een longfoto gemaakt worden (thorax foto). De arts beslist wanneer uw naaste weer op de rug wordt gedraaid. Dit is afhankelijk van de uitslagen en de toestand van de patiënt.

Wat kunt u verwachten als de patiënt weer op de rug gedraaid wordt?
Vaak is het noodzakelijk om de patiënt in buikligging grote hoeveelheden vocht toe te dienen. Hierdoor treden er zwellingen op. Als uw naaste op de buik ligt gaat het vocht onder andere naar het gezicht. Voornamelijk de ogen, mond en wangen kunnen erg dik zijn. Dit kan er erg onaangenaam uitzien. Nadat de buikligging is beëindigd, verdwijnt de zwelling weer.

Privacy
Het verplegen van een patiënt in buikligging is voor veel mensen iets ongewoons. Het is vaak ook een vreemd gezicht. Wij doen ons best om de privacy zoveel mogelijk te beschermen. Vragen? Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

www.amphia.nl

Label