Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Opsporen en behandelen S aureus vaatoperaties
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Opsporen en behandelen S aureus vaatoperaties

Bij vaatoperaties

Inleiding
U wordt geopereerd in het Amphia Ziekenhuis. In ons ziekenhuis worden bepaalde groepen patiënten, voordat zij geopereerd worden, gecontroleerd op Staphylococcus aureus (S. aureus). Dit is een bacterie die een infectie van de wond kan veroorzaken.
Bij operaties waarbij (kunst)materiaal wordt geïmplanteerd, zoals een heup- of vaatprothese, bestaat het gevaar dat de infectie ook de prothese bereikt. Dit is een vervelende complicatie, waardoor de patiënt langer in het ziekenhuis moet blijven en langdurig antibiotica moet gebruiken.

Staphylococcus aureus (S. aureus)
Eén op de drie mensen draagt van nature Staphylococcus aureus bij zich in de neus. Voor gezonde mensen is de bacterie niet gevaarlijk. Zij hebben er in het dagelijks leven geen last van. Wanneer er echter een wond gemaakt is, zoals bij een operatie, dan kan de bacterie het lichaam binnendringen en ernstige infecties veroorzaken.

Hoe wordt Staphylococcus aureus opgespoord en behandeld?
Het opsporen van S. aureus gebeurt met behulp van een neusuitstrijkje. De verpleegkundige op de afdeling gaat met een wattenstaafje langs de binnenkant van uw beide neusvleugels. Dit is geheel pijnloos.

De behandeling
De behandeling verwijdert de bacterie op een snelle manier uit de neus en van de huid. Dit verkleint de kans op een infectie. De behandeling bestaat uit het gebruik van een neuszalf en reiniging van het lichaam, met uitzondering van het haar, met speciale desinfecterende zeep.

Uitslag
Als blijkt dat u inderdaad neusdrager bent van Staphylococcus aureus hoort u dit van de verpleegkundige bij opname. De behandeling wordt gestart bij opname.

Lees meer over hoe we infecties voorkomen, opsporen en behandelen bij Amphia.

Ga naar afdeling Infectiepreventie

Label