Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

24 uurs bloeddrukregistratie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

24 uurs bloeddrukregistratie

Inleiding
De specialist die u behandelt, wil beter inzicht krijgen in uw bloeddruk. Dit gebeurt door uw bloeddruk 24 uur lang te registreren. Op basis van het resultaat kijkt de specialist of (aanpassing van uw) behandeling nodig is.

Voorbereiding
U hoeft niet veel voorbereidingen te treffen voor het registratieonderzoek. Wel is het prettig als u bovenkleding aantrekt die gemakkelijk zit. Kies bij voorkeur voor ruime mouwen zodat er genoeg ruimte is voor de bloeddrukband om uw arm.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek draagt u 24 uur een recorder mee. Deze recorder heeft de vorm van een kastje met een draagband en u hangt het gemakkelijk om uw nek of aan de broekriem. Ook heeft het u een bloeddrukband voor om uw arm. Tussen de band en het kastje loopt een slangetje. De bloeddrukband gaat om uw linkerarm. Als u linkshandig bent – of als er andere reden zijn waarom u de band liever niet links wilt – kan het ook om de rechterarm. Meldt u dit gerust! De doktersassistente zal de recorder bevestigen en als test een eerste meting doen.

Hoe vaak?
De recorder meet overdag vanaf 8.00 uur ieder half uur en ‘s avonds vanaf 23.00 uur ieder uur. Als de meting mislukt, dan vindt automatisch na ongeveer twee minuten een nieuwe meting plaats. Dit gaat door tot er wel een goede meting is verkregen. Het kan dus zijn dat er binnen een half uur meerdere metingen zijn.

Belangrijk
De volgende zaken zijn van belang:

  • Houd uw arm stil en ontspannen tijdens de metingen.
  • Het kastje en de bloeddrukband mogen niet nat worden onder een douche of in bad tijdens de 24 uur dat u de recorder draagt.
  • U mag de bloeddrukband tijdens de 24 uur niet afdoen.
  • Maak de recorder en/of de kabel niet los.
  • Mocht de bloeddrukband na verloop van tijd los gaan zitten, dan doet u de klittenbandsluiting iets strakker. Let hierbij op dat de band niet verschuift. U kunt controleren of de bloeddrukband goed zit door te kijken of het rondje in het midden aan de binnenkant van de bovenarm zit.
  • De waardes van de bloeddruk zijn niet te zien op de recorder.
  • Een goede meting is belangrijk voor het onderzoek. Blijf tijdens de 24-uursregistratie al uw activiteiten verrichten om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen.
  • De volgende dag als u het kastje weer inlevert koppelt de doktersassistente het kastje zelf af tenzij anders is afgesproken.

Verder doet u het volgende:

  • Vanaf het moment dat de recorder is aangesloten, houdt u 24 uur lang een activiteitenlijst bij. U noteert de tijd en daarnaast de activiteit waar u mee bezig bent. Het gaat vooral om de activiteiten die veel inspanning kosten zoals autorijden, fietsen, traplopen, sporten, enzo- voorts.
  • De volgende dag, op de afgesproken tijd, levert u het kastje samen met uw activiteitenlijst weer in op de polikliniek Interne geneeskunde. De assistente verwijdert de band om uw arm en maakt de recorder los. De computer leest de geregistreerde informatie uit. De specialist kan dan zien hoe uw bloeddruk gedurende de afgelopen 24 uur is geweest.

Uitslag
De print van de uitslag van de 24 uurs bloeddrukregistratie bespreekt de arts met u tijdens de geplande afspraak. Voor deze afspraak meldt u zich bij de balie van de polikliniek interne geneeskunde.

Bereikbaarheid
Na het lezen van deze folder, gaat u vast met vertrouwen het onderzoek in. Als u nog vragen heeft, dan kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de polikliniek interne geneeskunde via telefoonnummer (076) 595 5072 / keuze 3, of (076) 595 5073 / keuze 3.

Meer lezen over interne geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Interne Geneeskunde

Label