Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Groeihormoon suppressietest
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Groeihormoon suppressietest

In overleg met uw arts heeft u besloten om een Groeihormoon Suppressie Test (GST) uit te laten voeren. Deze test vindt plaats op de afdeling Interne geneeskunde van Amphia.

Doel van het onderzoek
Met deze test wordt onderzocht hoeveel groeihormoon uw hypofyse aanmaakt.

De hypofyse is een hormoonklier in de hersenen, die een belangrijke rol speelt in het hormonale evenwicht. Normaliter daalt de hoeveelheid groeihormoon na de inname van glucose (suiker). Wanneer de hypofyse te veel groeihormoon aanmaakt, ontstaat het ziektebeeld acromegalie.

Tijdens deze test onderzoeken we of uw lichaam te veel groeihormoon aanmaakt. Om de dertig minuten nemen we bloed bij u af om de hoeveelheid groeihormoon te bepalen. Hierdoor kunnen we vaststellen of uw hypofyse een normale hoeveelheid groeihormoon afgeeft.

Voorbereiding U mag de avond voor de test vanaf 22.00 uur niets meer eten of drinken. Ook roken is niet toegestaan. Wanneer u medicijnen gebruikt, overleg dan vooraf met uw arts of u deze mag innemen voor de test. Wij raden u aan om een ontbijt en iets te lezen mee te nemen. U kunt tijdens uw verblijf van gratis wifi gebruikmaken.

De test
Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich bij. U neemt plaats in een bed en krijgt een infuusnaaldje in uw arm, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Dit naaldje is gekoppeld aan een infuussysteem, dat wordt gebruikt om op gezette tijden bloed bij u af te nemen. Na de eerste bloedafname krijgt u twee bekers met suikerwater, die u binnen vijf minuten moet opdrinken. Daarna wordt er nog vier keer, om de dertig minuten, bloed bij u afgenomen.

Duur van de test
Deze test duurt 2 uur en 45 minuten.

Bijwerkingen
U kunt wat misselijk worden tijdens deze test.

Tot slot
Voordat u naar huis gaat, maakt de verpleegkundige voor u een controleafspraak bij uw behandelend arts. Tijdens deze afspraak op de polikliniek krijgt u de uitslag van de test.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist. De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur.

Interne geneeskunde
T: (076) 595 49 08

Meer lezen over interne geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Interne Geneeskunde

Label