Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Plasmafiltratie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Plasmafiltratie

Wat is plasmafiltratie?
Binnenkort wordt u op één van de verpleegafdelingen van Amphia opgenomen voor een plasmafiltratiebehandeling.

Deze behandeling wordt toegepast bij patiënten die ontstekingscellen in het lichaam hebben, als gevolg van een neurologische aandoening en/of bloedziekte. Bij deze ziektes maakt het lichaam antistoffen aan tegen het eigen lichaam. Met plasmafiltratie worden deze antistoffen (ontstekingscellen) uit het bloed gefilterd. De plasmafiltratiebehandeling vindt plaats op de dialyseafdeling.

Uitleg behandeling
Bloed bestaat uit bloedcellen en plasma. De antistoffen zitten opgelost in het plasma. Door plasmafiltratie wordt het plasma uit het bloed gehaald. De antistoffen zijn hierin opgelost en gaan automatisch mee. Het plasma wordt vervangen door fysiologisch zout en eiwitten. Of door donorplasma.

Uw arts bepaalt hoeveel behandelingen er nodig zijn. Gewoonlijk zijn er vijf behandelingen nodig, verspreidt over vijf opéénvolgende dagen. De behandeling wordt uitgevoerd op de dialyseafdeling of op de intensive care.

Voorbereiding
Om een plasmafiltratiebehandeling uit te kunnen voeren, is een toegang tot de bloedbaan nodig. Dit gebeurt op de röntgenafdeling, waar de radioloog een katheter inbrengt in een bloedvat. Dit is de halsader (vene jugularis) of de ader bij het sleutelbeen (vene subclavia). De huid wordt voor het inbrengen verdoofd. De katheter wordt afgeplakt met een doorzichtige pleister.

Voor de plasmafiltratie behandeling wordt u opgenomen. Neem de medicatie die u thuis gebruikt mee naar het ziekenhuis.

Behandeling
Op de dagen van de behandeling kunt u gewoon eten en drinken. U hoeft niet nuchter te zijn. U kunt tijdens de behandeling uw kleding aanhouden. Het is prettig als u bovenkleding met een ruime kraag draagt.

De plasmafiltratie wordt uitgevoerd door een dialyseverpleegkundige. Zij geeft u desgewenst meer uitleg over de behandeling en de voortgang ervan. Eén behandeling duurt ongeveer 1 ½ uur. Na de behandeling wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling
Bij terugkomst op de verpleegafdeling raden wij u aan om nog enige tijd rustig aan te doen. De behandeling kunt u als vermoeiend ervaren. Er kan een lichte hoofdpijn ontstaan. Wanneer u daar hinder van ondervindt, kunt u dit melden bij de verpleegkundige van de verpleegafdeling. Wanneer u na de behandeling weer gaat lopen raden wij aan dit dan onder begeleiding van een verpleegkundige te doen. U kunt duizelig worden bij het opstaan. Voor uw dagelijkse verzorging kunt u onder de douche. Doe dit in overleg met de dialyseverpleegkundige. Dit in verband met de katheter. Na de laatste plasmafiltratie behandeling kan in principe de katheter verwijderd worden. Dit is pijnloos. Na toestemming van de arts mag u met ontslag. U krijgt een afspraak mee voor controle bij uw eigen specialist.

Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan de verpleegkundige op de afdeling of aan de dialyseverpleegkundige. U kunt ook bellen met uw vragen.

Dialyse afdeling, Amphia
Telefoonnummer: 076 595 3618
E mail: capd@amphia.nl

Meer lezen over interne geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Interne Geneeskunde