Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Synacthentest
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Synacthentest

In overleg met uw arts heeft u besloten om een ACTH-test (ofwel Synacthentest) te laten uitvoeren. Deze vindt plaats op de afdeling Interne geneeskunde van Amphia.

Doel van het onderzoek
Het doel van deze test is om te onderzoeken of uw bijnieren nog in staat zijn om cortisol aan te maken. Dat is een belangrijk hormoon dat onder andere uw bloeddruk en uw bloedsuikergehalte op peil houdt.

De bijnieren liggen als kapjes boven op de nieren. De buitenste laag, de bijnierschors, produceert verschillende hormonen, waaronder cortisol. In stresssituaties, zoals bij ziekte, maakt de bijnier extra cortisol aan.

Een tekort aan cortisol kan verschillende oorzaken hebben, zoals een aandoening aan de bijnieren of aan de hypofyse. Deze hormoonklier onder in de hersenen produceert ACTH, een hormoon dat de bijnier onder andere stimuleert om cortisol aan te maken.

Voorbereiding
U mag de avond voor de test vanaf 22.00 uur niets meer eten of drinken. Wanneer u medicijnen gebruikt, overleg dan vooraf met uw arts of u deze mag innemen voor de test. Wanneer u de anticonceptiepil slikt, moet u hier zes weken voor de test mee stoppen. Wij raden u aan iets te lezen mee te nemen. Ook kunt u tijdens het onderzoek gebruikmaken van gratis wifi.

De test
Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich. U neemt plaats op een stoel of in een bed. U krijgt een infuusnaaldje in uw arm, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Dit naaldje is gekoppeld aan een infuussysteem, dat wordt gebruikt om meerdere malen bloed bij u af te nemen. 

Na de tweede bloedafname spuit de verpleegkundige het medicijn voor de test in. Hierna wordt nog twee keer bloed afgenomen op vastgestelde tijden. Na afloop van de test krijgt u iets te eten en te drinken van de verpleegkundige. Daarna mag u naar huis.

Duur van de test
Deze test duurt ongeveer 75 minuten.

Bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen bekend. U kunt na de test zelf autorijden als u dat wilt.

Tot slot
Voordat u naar huis gaat, maakt de verpleegkundige voor u een controle-afspraak bij uw internist. Tijdens deze afspraak op de polikliniek krijgt u de uitslag van de test.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Polikliniek Interne geneeskunde:

T: (076) 595 5072

Meer lezen over interne geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Interne Geneeskunde

Label