Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Vastenproef
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Vastenproef

In overleg met uw arts heeft u besloten om een vastenproef uit te laten voeren. Deze test vindt plaats op de afdeling Interne geneeskunde van Amphia.

Doel van het onderzoek
U heeft klachten die mogelijk worden veroorzaakt door een te lage hoeveelheid glucose in uw bloed (hypoglycemie). Uw arts wil dit onderzoeken met een vastenproef. Tijdens deze test is te zien in hoeverre uw insulineproductie verandert als u een bepaalde periode niet eet.

Glucose (suiker) zit in bijna al onze voedingsmiddelen. Het is de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. Bij het verteren van ons voedsel komt die glucose in ons bloed. De hoeveelheid glucose in het bloed noemen we het bloedsuikergehalte.

Insuline zorgt ervoor dat de glucose wordt opgenomen in onze lichaamscellen, zoals de cellen van de spieren. Op dat moment kan het lichaam de energie uit de glucose pas echt gebruiken. Iedereen heeft dus insuline nodig. Deze stof wordt aangemaakt in de alvleesklier. Bij de meeste mensen zorgt het lichaam er zelf voor dat de alvleesklier de juiste hoeveelheid insuline aanmaakt. Maar sommige mensen produceren te veel insuline. Daardoor verdwijnt er te veel glucose uit het bloed, waardoor het bloedsuikergehalte te laag wordt. Dit heet hypoglycemie.

Voorbereiding
Deze test vraagt geen voorbereidingen voor thuis. De vastenproef duurt maximaal 72 uur. Daarom raden wij u aan om spullen mee te nemen voor drie dagen. U kunt tijdens uw verblijf gebruikmaken van gratis wifi.

De test
Op de afgesproken datum en tijd komt u naar Amphia. Hier meldt u zich in de centrale hal bij de gastvrouwen.

Één van hen begeleidt u naar de juiste afdeling, waar u ontvangen wordt door een verpleegkundige. Deze brengt een infuus bij u in. U mag dan nog gewoon eten en drinken.

De vastenproef begint om middernacht. Vanaf dat moment mag u niets meer eten en alleen het volgende drinken: water, thee en zwarte cafeïnevrije koffie. Standaard wordt er vier keer per dag bloed afgenomen via het infuus.

Het is heel belangrijk dat u de verpleegkundige of de arts inlicht wanneer u zich niet goed voelt. Dus wanneer u transpireert, geeuwt, slaperig bent, hartkloppingen heeft, trilt of misselijk bent. De verpleegkundige of de arts voert dan een extra controle uit van uw bloedsuikerspiegel om te kijken of u een hypoglycemie heeft.

De vastenproef eindigt wanneer bij u een bloedsuikerspiegel is geconstateerd van minder dan 2.8 mmol/l. (De normale waarde ligt tussen de 4 en 10 mmol/l). Na afloop van de test mag u gewoon weer alles eten en drinken.

Duur van de test
De test duurt totdat u een hypoglycemie heeft gekregen, maar maximaal 72 uur.

Tot slot
Voordat u naar huis gaat, maakt de verpleegkundige voor u een controleafspraak bij uw internist. Tijdens deze afspraak op de polikliniek krijgt u de uitslag van de test.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van polikliniek Interne geneeskunde. De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur, via telefoonnummer: (076) 595 5072.

Meer lezen over interne geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Interne Geneeskunde

Label