Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Zoutbelastingtest
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Zoutbelastingtest

In overleg met uw behandelend arts is er besloten om een zoutbelastingstest te doen. Deze test vindt plaats op de afdeling Interne Geneeskunde van Amphia.

Doel van het onderzoek
De bijnieren liggen als kapjes boven op de nieren. De buitenste laag van de bijnier (de bijnierschors) maakt verschillende hormonen aan, waaronder het hormoon aldosteron. Aldosteron heeft een belangrijke functie in het vasthouden van natrium (zout) in het lichaam. Een teveel aan natrium in het lichaam leidt tot een hoge bloeddruk. Normaal gesproken daalt dan de productie van aldosteron. Daardoor wordt het natrium vervolgens snel door de nieren uitgescheiden en gaat de bloeddruk omlaag.

Als er sprake is van een te grote aanmaak van het hormoon aldosteron, ook als dat niet nodig is, kan het natrium niet goed uitgescheiden worden. Daardoor blijft de bloeddruk hoog, of stijgt zelfs.

Bij een zoutbelastingstest krijgt u, gedurende vier uur, extra natrium toegediend via een infuus, We kijken vervolgens wat er met de productie van aldosteron gebeurt.

Voorbereiding
De avond voorafgaand aan de test mag u vanaf 22.00 uur niet meer eten en drinken. Indien u medicijnen gebruikt, overlegt u dan met de arts of u deze wel of niet mag innemen.

Uitvoering
U kunt zich op de dag van het onderzoek om 8.00 uur melden op de afdeling Interne Geneeskunde. Wij raden u aan iets te lezen mee te nemen en gemakkelijk zittende kleding aan te doen. In de wachtkamer is ook wifi.

Aan het begin van de test wordt een infuusnaald in de arm ingebracht. Deze blijft tijdens het onderzoek zitten. Na twintig minuten rust, in liggende houding, nemen we bloed af uit het infuus. Vervolgens krijgt u vier uur lang via het infuus twee liter zoutoplossing. Na deze vier uur nemen we nogmaals bloed af. Daarna wordt het infuus verwijderd en is de test klaar.

Tijdens de test mag u niet uit bed, alleen voor toiletbezoek. Het laatste half uur van de test is dit ook niet meer de bedoeling. De bedrust is nodig omdat het aldosterongehalte kan wijzigen bij verandering van lichaamshouding. Na het starten van het infuus krijgt u een licht ontbijt aangeboden. Gedurende de hele test mag u geen cafeïne-houdende dranken drinken. Na afloop kunt u gewoon zelf naar huis rijden of het openbaar vervoer nemen.

Duur van de test
De test duurt vier uur en dertig minuten.

Bijwerkingen
Eventuele bijwerkingen zijn kortademigheid of stijging van de bloeddruk door het vasthouden van teveel vocht in het lichaam.

Tot slot
U krijgt bij vertrek van de verpleegkundige een poliklinische controle-afspraak mee (indien u deze nog niet heeft) bij uw internist. Tijdens deze afspraak krijgt u de uitslag van de test.

Als u nog vragen heeft na het lezen van deze informatiefolder, neem dan contact op met de afdeling Interne Geneeskunde. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.

T: (076) 595 49 08

Meer lezen over interne geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Interne Geneeskunde

Label