Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Groeihormoontest
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Groeihormoontest

Inleiding
U heeft met uw zoon/dochter de kinderarts bezocht en deze heeft geadviseerd om een groeihormoontest bij uw kind laten bepalen.

Waarom dit onderzoek?
Met dit onderzoek wordt er bekeken of het lichaam van uw kind voldoende groeihormoon kan aanmaken.

Waar vindt het onderzoek plaats?
Uw kind wordt voor enkele uren opgenomen op de kinderafdeling.
Op de afgesproken dag meldt u zich met uw kind om 8.00 uur op de betreffende afdeling.
U mag natuurlijk bij het onderzoek aanwezig zijn.

Hoe gaat het onderzoek?
Uw kind krijgt bij het begin van het onderzoek een naaldje ingebracht (Venflon), meestal door een medewerker van het laboratorium. Dit naaldje blijft gedurende het hele onderzoek zitten. Uit dit naaldje wordt eerst bloed afgenomen om een beginwaarde van het groeihormoon te bepalen.

Hierna krijgt uw kind een tabletje Clonidine, dat ingenomen moet worden. Het kan ook zijn dat er een vloeistof met Arginine intraveneus wordt toegediend. Dit is afhankelijk van het soort groeihormoontest. Het toedienen van deze vloeistof duurt 30 minuten.

Na 30, 60, 90, 120, 150 en soms 180 minuten wordt er opnieuw bloed afgenomen uit het naaldje, om zo de stijging van het groeihormoon te kunnen vaststellen.
Tijdens het onderzoek is bedrust aanbevolen en mag er niet gegeten worden.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt ca. 4 uur.
Na de laatste bloedafname is het onderzoek klaar en mag uw kind naar huis als de bloeddruk normaal is. Hij/zij mag dan ook weer eten en drinken.

Hoe bereidt u zich voor?
Het is noodzakelijk dat uw kind op de dag van het onderzoek nuchter is. Dit wil zeggen dat uw kind na 24 uur 's nachts niets meer mag eten. Er mag alleen nog een slokje water gedronken worden. In sommige gevallen (afhankelijk van het soort groeihormoontest en de leeftijd van uw kind) is er een voorbereiding nodig gedurende 5 dagen vóór het onderzoek. Daarbij neemt uw kind Andriol of Lynoral in. (dit is een mannelijk of vrouwelijk hormoon). De kinderarts bespreekt dit dan met u.

Mogelijke complicaties
Het kan voorkomen dat uw kind als reactie op de Clonidine een lage bloeddruk krijgt en wat slaperig wordt. Dit is echter van voorbijgaande aard.

Wanneer krijgt u de uitslag?
Uw kinderarts bespreekt met u de uitslagen op een telefonische- of controle afspraak ongeveer 3 weken na het onderzoek.

Vragen?
Bij vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met de Kinderpoli.
Telefoonnummer: 076 595 1012

Meer lezen over kindergeneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Kindergeneeskunde

Label