Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Mesalazine bij kinderen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Mesalazine bij kinderen

Deze folder is bedoeld voor kinderen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is tot nu toe niet bekend. Daarom is de behandeling met medicijnen gericht op het verminderen van klachten en het voorkomen van verslechtering van je ziekte. Medicijnen kunnen gegeven worden om de ziekte rustig te maken (vaak een korte behandeling) maar ook om de ziekte rustig te houden (onderhoudsbehandeling voor jarenlang). Daardoor kan het zijn dat je verschillende medicijnen tegelijk moet gebruiken. De ziekte geneest dus niet door de behandeling met medicijnen, maar als het goed is verbeteren je klachten wel. Na het minderen of stoppen met (onderhouds)medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Mesalazine wordt voorgeschreven als eerste stap in de behandeling van colitis ulcerosa. Voor de ziekte van Crohn is uit onderzoek gebleken dat de werking onvoldoende is. Echter in hele uitzonderlijke gevallen kan worden overwogen om mesalazine te starten.

Hoe mesalazine precies werkt is niet helemaal bekend. Mogelijk remt mesalazine de productie van een hormoonachtige stof, prostaglandine genaamd. Deze stof regelt in je darmwand alles rondom wondjes/ontstekingen. Bij colitis ulcerosa heb je allemaal kleine wondjes zitten op de darmwand van je dikke darm. Deze wondjes zijn een gevolg van een darmontsteking. Mesalazine werkt waarschijnlijk als een soort beschermlaagje op je darmwand, waardoor de wondjes/ ontstekingen rustig worden en er geen nieuwe kunnen ontstaan. Mesalazine is bekend onder de volgende merknamen: Pentasa®, Salofalk®, Mezavant®, Asacol®. Het verschil tussen deze middelen zit in de beschermlaag (het jasje) dat om het medicijn heen zit. Deze beschermlaag heeft invloed op waar het medicijn moet gaan werken in je lichaam. Let dus bij het ophalen van dit medicijn dat je het juiste merk krijgt van de apotheek of overleg zo nodig met je dokter/verpleegkundig specialist.  

Doseringen
Mesalazine is verkrijgbaar in tabletten en is ook als zetpil, klysma en granulaat (korrels) verkrijgbaar. De hoeveelheid mesalazine is afhankelijk van je gewicht en hoeveel last je hebt van je ziekte. Bij een opvlamming van je ziekte kan het soms nodig zijn om een meer pillen/korrels mesalazine in te nemen. Dit gaat natuurlijk altijd in overleg met je dokter of verpleegkundig specialist.

Hoe neem je het in?
Elke medicijn geeft, helaas, naast het verminderen van klachten ook altijd kans op bijwerkingen. Om deze kans zo klein mogelijk te maken kan je het beste de pillen tijdens het eten innemen. Slik de tabletten met water in hun geheel door. Granulaat (korrels) kan je met een lepel met vla, yoghurt, kwark of appelmoes innemen. Drink daarna nog een paar slokken water om alle korrels uit je mond te verwijderen. Het is belangrijk dat je de korrels niet kapot bijt. Mogelijk zie je na het gebruik van de granulaat (korrels) variant wat korrels in je ontlasting zitten. Dit normaal en hoef je geen zorgen om te maken.

Bijwerkingen
Mesalazine geeft meestal weinig tot geen bijwerkingen. Heb je echter last van (mogelijke) bijwerkingen, raadpleeg dan altijd je dokter of verpleegkundig specialist. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Huiduitslag, jeuk
  • Misselijkheid, slechte eetlust
  • Buikkrampen
  • Haaruitval
  • Duizeligheid, hoofdpijn
  • Leverontsteking, nierfunctiestoornis (zeldzaam)

Je hoeft zelf niets te merken bij een leverontsteking of nierfunctiestoornis. Daarom zal je bloed regelmatig gecontroleerd worden.

Meer informatie

Kinderwebsite

Wist je dat we een website speciaal voor kinderen hebben?

Kijk snel!

Vragen?

Als je na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kan je contact opnemen met je dokter of verpleegkundig specialist.

Ga naar de afdeling Kindergeneeskunde

Label