Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Synacthentest
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Synacthentest

Inleiding
U heeft met uw zoon/dochter de kinderarts bezocht en deze heeft geadviseerd om een Synacthentest bij uw kind te bepalen.

Waarom dit onderzoek?
Deze test wordt gedaan om een diagnose te stellen naar de bijnierschorsfunctie, als er een vermoeden is dat de bijnierschors onvoldoende functioneert. De bijnierschors produceert onder andere het hormoon cortisol.

Hoe gaat het onderzoek?
Uw kind krijgt bij het begin van het onderzoek een naaldje (venflon) ingebracht. Dit naaldje blijft gedurende het hele onderzoek zitten. Uit dit naaldje wordt eerst bloed afgenomen om een beginwaarde van het bijnierschorshormoon cortisol te bepalen. Hierna krijgt uw kind het middel Synacthen intraveneus (in de bloedbaan) via het Venflonnaaldje toegediend.

Na 30, 60 en eventueel 120 minuten wordt er opnieuw bloed afgenomen uit het naaldje.

Waar vindt het onderzoek plaats?
Uw kind wordt enkele uren (middels een dagopname) opgenomen op de kinderafdeling. Op de afgesproken dag meldt u zich met uw kind om 800 uur op de betreffende afdeling. U mag natuurlijk bij het onderzoek aanwezig zijn.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt uiterlijk 2,5 uur. Na de laatste bloedafname is het onderzoek klaar en mag uw kind naar huis.

Wanneer krijgt u de uitslag?
Uw kinderarts bespreekt met u de uitslagen op de volgende controle afspraak ongeveer twee weken na het onderzoek. Dit kan eventueel ook telefonisch plaatsvinden.

Meer lezen over kindergeneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Kindergeneeskunde

Label