Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

BAEP Brainstem Auditory Evoked Potential
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

BAEP Brainstem Auditory Evoked Potential

Inleiding
Op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) worden onderzoeken verricht, die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en bepaalde bloedvaten.

Wat is een brainstem auditory evoked potential (BAEP)?
Bij een BAEP-onderzoek wordt de geleiding van de gehoorszenuw bepaald. Omdat de gehoorszenuw ook het evenwicht ‘regelt’, wordt dit onderzoek ook wel eens uitgevoerd bij bijvoorbeeld duizeligheidsklachten. Er worden geluidsprikkels ('klikken') aan de oren gegeven en deze geluiden veroorzaken kleine zwakke elektrische signaaltjes die via de gehoorszenuwbaan naar de hersenen worden geleid. Een apparaat registreert hoelang een prikkel erover doet om dit traject te doorlopen.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij of zij zal u vragen om op een onderzoeksbed/ stoel plaats te nemen. De laborant zal een aantal plaatjes, de zgn. elektroden, op de hoofdhuid en bij de oren bevestigen. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van plakkertjes, kleefpasta of lijm. De elektroden zijn of worden gevuld met een geleidende gel. Om optimaal contact te maken tussen de huid en de elektroden wordt de hoofdhuid iets opgeruwd, door een beetje te schuren/scrubben of licht te krassen.

Het onderzoek
De laborant zal bij u een hoofdtelefoon op zetten en u vragen rustig te blijven liggen. Allereerst wordt door de laborant per oor bepaald wanneer u het geluid hoort, daarna hoort u afwisselend in het rechter- en linkeroor klik- en ruisgeluiden. Gedurende het gehele onderzoek blijft u rustig en ontspannen liggen, eventueel met de ogen dicht. Na afloop van de registratie zal de laborant de hoofdtelefoon en de elektroden weer verwijderen.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek, inclusief de voorbereiding circa 30-45 minuten.

Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Uw haren op de dag van of voor het onderzoek te wassen en hierna geen haarverzorgingsmiddelen te gebruiken zoals haarlak of gel. Uw haar mag niet nat zijn tijdens het onderzoek.
  • Uw oorbellen uit te doen (laat ze a.u.b. thuis).

Uitslag
De uitslag hoort u van uw specialist op de polikliniek. Als het goed is heeft u hiervoor reeds een afspraak gemaakt.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label