Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Blink-reflex
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Blink-reflex

Inleiding
Op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) worden onderzoeken verricht, die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en bepaalde bloedvaten.

Wat is een blink-reflex?
Het blink-reflex onderzoek, ook wel oogknipreflex onderzoek genoemd is een onderzoek waarmee de werking van hersen- en/of aangezichtszenuw gemeten wordt.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij of zij zal u vragen in een gemakkelijke stoel of op een onderzoeksbed plaats te nemen. Rond beide ogen worden een aantal plaatjes, de zogenaamde elektroden met een plakkertje bevestigd. Om goed contact te krijgen tussen de huid en de elektroden wordt de huid vooraf ontvet met scrubcrème of schuurpapier.

Onderzoek
Ter hoogte van de wenkbrauwen worden door de laborant kleine elektrische stroompjes toegediend. Als reactie hierop sluiten de ogen, er treedt een zogenaamde oogknipreflex op. Deze reflex wordt door de elektroden geregistreerd. Dit noemt men de blinkreflex. De stimulatie zelf is ongevaarlijk, maar kan wel een vreemde, soms wat hinderlijke gewaarwording geven.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van dit onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek 15 à 30 minuten.

Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Probeer op tijd te komen, dan wordt u ook op tijd geholpen (anders loopt u het risico dat u een nieuwe afspraak moet maken).
  • Geen huidverzorgende middelen op uw gezicht te gebruiken.
  • Draag geen make-up rondom of op de ogen.

Uitslag
De uitslag hoort u van uw specialist op de polikliniek. Als het goed is heeft u hiervoor reeds een afspraak gemaakt.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
 

 U vindt de afdeling KNF op de polikliniek Neurologie. Volg route 10 en neem plaats in wachtkamer 4 nadat U zich heeft aangemeld.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label