Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

EEG 24uurs EEG onderzoek
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

EEG 24uurs EEG onderzoek

Inleiding
Binnenkort wordt van u of van uw kind een ambulant EEG-onderzoek gemaakt. Dit wil zeggen een langdurige EEG-registratie van 16 tot 24 uur met behulp van een speciale recorder. Deze registreert via elektroden signalen van de hersenen zoals bij een gewoon EEG. Het ambulant EEG is vaak een aanvulling op het gewone EEG dat al eerder is gemaakt. U of uw kind verblijft gedurende deze registratie in het ziekenhuis.

Voorbereiding en bevestiging
U krijgt 2 tot 3 weken vooraf bericht wanneer het onderzoek kan plaatsvinden. De voorbereiding van het ambulant EEG-onderzoek houdt in dat de laborant(e) kabeltjes bevestigt. Er komen elektroden op uw hoofd, naast de ogen en bij de schouder. Deze kabeltjes worden aangesloten op een recorder die u of uw kind aan een schoudertasje of in een klein rugzakje kunt meedragen. Na de uitleg meet de laborant eerst ‘uit’ waar precies op het hoofd de elektroden bevestigd moeten worden om ze daarna zeer nauwkeurig vast te maken. Dit gebeurt met speciale lijm, een soort klei. De elektroden moeten immers de gehele avond, maar ook ’s nachts, goed vast blijven zitten. Hierna worden ze aangesloten op de recorder. Dit alles neemt veel tijd in beslag. U moet rekenen op ongeveer 2 uur.

Het onderzoek
Vervolgens verblijft en slaapt u of uw kind in het ziekenhuis alleen in een kamer. Eventueel kan er voor één ouder en/of begeleider een extra bed geplaatst worden. U of uw kind mag deze kamer natuurlijk best eventjes verlaten, maar omdat er gedurende het gehele onderzoek ook een video-opname van u of uw kind wordt gemaakt is het in het belang van het onderzoek hier zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Verder is het is van belang dat u tijdens het gehele onderzoek een aantal activiteiten en bijzonderheden noteert. Hiervoor krijgt u een speciaal 'dagboekje'. Na de registratietijd worden alle elektroden weer verwijderd. Er is dan nog gelegenheid om te douchen. Neemt u wel uw eigen toiletartikelen mee.

Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij u of uw kind:

 • Een T-shirt te dragen dat aanblijft gedurende de nacht (kabeltjes worden hierover aangebracht).
 • 's Morgens of de dag voor het onderzoek te douchen en uw haren te wassen (het mag niet nat zijn). Uitgebreid wassen en douchen is na het bevestigen van de recorder niet meer mogelijk.
 • Geen huid- en haarverzorgingsproducten meer te gebruiken, zoals huidcrème, haarlak of gel.
 • Oorsieraden van tevoren uit te doen.
 • Eventueel voorafgaand naar het toilet te gaan.
 • Kinderen kunnen tijdens de bevestiging van de elektroden naar een DVD kijken.
 • Er zijn spelletjes en kinder-DVD’s aanwezig op de afdeling, maar we raden u aan om ook uw eigen spullen mee te nemen om u tijdens uw verblijf te vermaken.
 • U kunt eventueel gebruik maken van uw eigen tablet of laptop, er is wifi aanwezig op de afdeling. Indien dit het onderzoek verstoort wordt verzocht de apparatuur uit te doen en de stekker van de adapter uit het stopcontact te doen.
 • Er is geen TV op de kamer.
 • Indien u medicijnen gebruikt, moet u deze gewoon meebrengen en innemen tenzij anders is afgesproken met de specialist.
 • Neem uw medicatieoverzicht (van de apotheek) mee naar uw afspraak in het ziekenhuis.

Tot slot
U wordt vriendelijk verzocht op de afgesproken datum en tijd aanwezig te zijn op het slaapcentrum. Hier worden namelijk ook de 24-uurs EEG’s verricht. Dit slaapcentrum bevindt zich in Amphia, locatie Molengracht.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist via de polikliniek neurologie:
T (076) 595 30 26
Slaapcentrum: T (076) 595 38 34

Waar vindt u het slaapcentrum en hoe kunt u deze bereiken?
Amphia locatie Molengracht 21, Breda
Het slaapcentrum bevindt zich op de tweede verdieping, volg route 224
Slechts voor dringende zaken kunt u in de avond contact opnemen met de verpleegkundige van het slaapcentrum: (076) 595 34 11

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label