Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

MEP Motor Evoked Potential
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

MEP Motor Evoked Potential

Inleiding
Op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) worden onderzoeken verricht, die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en bepaalde bloedvaten.

Wat is een motor evoked potential (MEP) onderzoek?
Bij een MEP onderzoek worden met behulp van een magneetveld, elektrische stroompjes in de buurt van de zenuwbanen opgewekt. Er wordt gemeten hoe snel elektrische stroompjes zich verplaatsen via de diepgelegen zenuwbanen, vanaf de hersenen of andere plaatsen van het zenuwstelsel naar een spier.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. De laborant zal u vragen de handen en/of de benen te ontbloten en plaats te nemen op een stoel of een onderzoeksbed. Afhankelijk van het soort klachten zal de huid van de handen en/of benen ter plaatse ontvet worden met wat scrubcrème of een schuurpapiertje. De laborant zal op de betreffende spier drie elektroden met plakkertjes bevestigen.

Onderzoek
Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een magnetische spoel. Deze spoel wordt meerdere malen net boven het hoofd en achter in de nek en/of rug gehouden. Hiermee worden elektrische stroompjes in de buurt van verschillende zenuwbanen opgewekt. Verder is het in belang van het onderzoek, dat u probeert een zo ontspannen mogelijke houding aan te nemen. Soms zal de laborant u vragen om kleine bewegingen uit te voeren. De stimulatie zelf is ongevaarlijk, maar kan een vreemde, soms wat hinderlijke, gewaarwording geven. Tijdens de stimulatie kunnen de armen en/of benen kortdurend en onwillekeurig gaan bewegen. Dit onderzoek is ongevaarlijk en heeft geen nawerkingen.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt het onderzoek circa 30 minuten.

Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Draag geen betaalpasjes e.d. wanneer er magnetisch gestimuleerd wordt.
  • Draag geen horloge of andere magnetiseerbare voorwerpen zoals een hoorapparaat.
  • Heeft u een pacemaker en/of metalen voorwerpen in het lichaam? Vertel dit de laborant.
  • Bent u zwanger? Vertel dit de laborant.
  • Draag gemakkelijke kleding, dus bijvoorbeeld geen steunkousen.
  • Gebruik geen huidverzorgingsmiddelen op de handen en benen zoals bijvoorbeeld bodylotion.

Uitslag
De uitslag hoort u van uw specialist op de polikliniek. Als het goed is heeft u hiervoor reeds een afspraak gemaakt.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de afdeling Klinische Neuro Fysiologie (KNF).

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label