Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

SSEP Somatosensory Evoked Potential
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

SSEP Somatosensory Evoked Potential

Inleiding
Binnenkort wordt u in het ziekenhuis verwacht voor een Somato Sensore Evoked Potential (kortweg SSEP). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Op deze afdeling worden onderzoeken verricht die informatie geven over de werking van het zenuwstelsel, spieren en van bepaalde bloedvaten.

Wat is een Somato Sensore Evoked Potential (SSEP)?
Bij een SSEP-onderzoek wordt de geleiding van een gevoelszenuw in arm en/of been bepaald. Er worden lichte stroomstootjes toegediend ter hoogte van de pols of de enkel. Deze impulsen worden omgezet in elektrische signaaltjes en via zenuwbanen in arm of been (en rug en hals) doorgegeven aan de hersenen.

Een meetapparaat registreert hoelang deze impuls er over doet van de enkel/pols naar het hoofd. Dit wordt op verschillende niveaus gemeten, zoals aan de knieën en de rug, of bij de schouder, de hals en elleboog.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij of zij zal u vragen om bepaalde kleding uit te trekken, en op een onderzoeksbed of -stoel plaats te nemen. De laborant zal een aantal plaatjes, de elektroden, op het hoofd bevestigen met behulp van een plakkertje, kleefpasta of lijm.

  • Indien het onderzoek plaatsvindt aan de arm, worden er tevens elektroden geplaatst ter hoogte van de schouder, de hals en elleboog. U dient dan vooraf uw trui of blouse uit te doen. Een hemdje of iets dergelijks kunt u aanhouden.
  • Indien het onderzoek plaatsvindt aan het been, worden er elektroden geplaatst ter hoogte van de knieën en op de rug. U dient dan vooraf uw kousen, schoenen en pantalon uit te doen. Om een goed contact te maken tussen de (hoofd)huid en de elektroden zal de huid ontvet worden door middel van licht schuren of krassen en worden de elektroden gevuld met een geleidende zoutpasta.

Onderzoek
De laborant zal u lichte elektrische schokjes toedienen aan de pols of de enkel. Deze schokjes worden door de meeste mensen hooguit als hinderlijk ervaren. Als gevolg van deze schokjes zal uw duim respectievelijk uw grote teen licht gaan bewegen. Het onderzoek wordt altijd beiderzijds uitgevoerd, ongeacht aan welke zijde u de klachten heeft.

Gedurende het gehele onderzoek blijft u rustig en ontspannen liggen of zitten, eventueel met de ogen dicht. Na afloop van de registratie zal de laborant de elektroden verwijderen.

Het SSEP-onderzoek heeft geen nawerking en is volstrekt ongevaarlijk.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de duur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek zowel voor de armen als voor de benen zo'n 45 minuten (samen dus anderhalf uur).

Belangrijk
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Was uw haren op de dag van of voor het onderzoek en gebruik geen haarverzorgingsmiddelen, zoals haarlak of gel. Uw haar mag op de dag van het onderzoek niet nat zijn. 
  • Gebruik geen huidverzorgingsmiddelen, zoals bodylotion, huidcrème of olie.
  • Draag gemakkelijke kleding. Indien u steunkousen draagt, laat deze dan uit.
  • Draag geen sieraden, laat ze thuis.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label