Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Spoelen, druppelen en zalven van de neus
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Spoelen, druppelen en zalven van de neus

Inleiding
U bent in behandeling bij een keel-, neus en oorarts. Hij of zij heeft u geadviseerd uw neus te spoelen, te druppelen en/of te zalven. In deze folder wordt u uitgelegd hoe u dit kunt doen.

Spoelen
Spoel uw neus drie tot zes keer per dag met lauw, zout water. Hiervoor lost u een theelepel keukenzout op in een groot glas water. Om precies te zijn, is dit negen gram zout op een liter water. U hoeft het water niet te koken.

Het spoelen gaat het eenvoudigst met behulp van een spuit of spoelbus, zoals u in het ziekenhuis uitgelegd kreeg. Als er spoelvloeistof in uw mond komt, dan spuugt u het uit. Als u wilt snuiten, doe dat dan voorzichtig om geen druk te zetten op de neus. In ieder geval altijd neusgat voor neusgat.

Druppelen
Druppel uw neus drie tot zes keer per dag. Druppel uw neus pas na het spoelen. Doe in ieder neusgat twee tot vier druppels. Daarna het hoofd goed ver achterover buigen. Zo komen de druppels boven in de neus.

Ook kunt u een neusspray gebruiken. Daarbij kunt u uw hoofd gewoon rechtop houden.

Zalven
Zalf uw neus drie tot zes keer per dag. Breng de zalf in de neus na het spoelen en/of druppelen. Een handige methode is: kloddertje zalf op de duim en dit in de neus afstrijken, neus even dichtknijpen en dan opsnuiven. Bij voorkeur geen gebruik van wattenstokken.

Het is de bedoeling dat u blijft spoelen, zalven en/of druppelen tot het volgende bezoek aan uw KNO-arts, of een ander moment dat met u besproken is.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Meer lezen over keel-, neus- en oorheelkunde bij Amphia?

Ga naar afdeling KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde)

Label