Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Coloscopie met ESD
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Coloscopie met ESD

Inleiding

Binnenkort wordt u in het Amphia ziekenhuis verwacht voor een coloscopie of sigmoidscopie waarbij er een poliep wordt verwijderd. In deze folder geven we u belangrijke informatie over het onderzoek. Ook leest u wat u op de dag van het onderzoek en na afloop kunt verwachten.  

Wat is een coloscopie?

Door middel van een coloscopie wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de gehele dikke darm en eventueel het laatste gedeelte van de dunne darm bekeken. Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (coloscoop). Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is.

 

Wat houdt een ESD in?

ESD staat voor endoscopische submucosale dissectie, dit betekend dat er via een coloscopie een grotere poliep verwijderd wordt.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via het infuus krijgt u het roesje toegediend. De arts brengt de coloscoop  de dikke darm in tot aan de locatie van de poliep.

De arts zet witte puntjes om de afwijking heen. Zo wordt het te verwijderen deel bepaald. Vervolgens spuit de arts met een dunne naald blauwe vloeistof onder de afwijking. Hierdoor ontstaat een (grote) zichtbare zwelling. Met een klein mesje waardoor stroom wordt geleid, snijdt de arts de afwijking voorzichtig los van het onderliggende slijmvlies. Wanneer bloedvaatjes gaan bloeden, worden die direct dichtgebrand

De arts maakt de afwijking in zijn geheel los en brengt  het weefsel met de scoop buiten het lichaam gebracht. Dit wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek.

Bron: website MUMC

De duur van het onderzoek

Hoe lang het onderzoek duurt, hangt af van de grootte en de ligging van de afwijking. De arts zal u vertellen hoelang het ongeveer kan duren. Bij een grote afwijking kan het 1,5 tot 2 uur duren.

Risico’s en bijwerkingen

Na de behandeling kunt u enkele uren last hebben van een opgeblazen gevoel en pijn in de buik. Dit komt regelmatig voor. Tegen de pijn krijgt u pijnstilling via het infuus. Bij een ESD ontstaat er een wond, waardoor problemen (complicaties) kunnen optreden. Zo kan er een bloeding of een perforatie (een gaatje in de wand) ontstaan. Dit kan betekenen dat u opgenomen moet worden. Door een scopie te herhalen kan de bloeding behandeld worden. Bij een perforatie kan er eventueel een operatie volgen

 

Wij willen vragen alert te zijn en direct contact met het Endoscopiecentrum op te nemen in geval van:

  • Toenemende buikpijn
  • Koorts
  • Voortdurend bloedverlies via de anus (na een biopt is het normaal dat u een klein beetje bloed verliest)

 

Een roesje - belangrijke informatie!

Het roesje kan uw bewustzijn, uw reactievermogen en uw ademhaling beïnvloeden. Daarom wordt uw hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en de bloeddruk gecontroleerd. Een roesje werkt ontspannend. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Door het roesje kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden.

 

U mag tot 24uur na het onderzoek niet:
- niet aan het verkeer deelnemen.
- geen machines bedienen
- geen alcohol
- belangrijke beslissingen nemen raden wij af.

U mag na een 'roesje' zelf 24 uur lang niet aan het verkeer deelnemen. U mag dus alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi is ook NIET TOEGESTAAN zonder begeleiding. Heeft u geen begeleiding geregeld, dan kan het onderzoek NIET plaatsvinden!
Nuchter zijn: u mag minimaal 3 uur vóór het onderzoek niet meer eten of drinken. 

Belangrijke instructies voor de ingreep

Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken moet deze helemaal schoon zijn. Dit zult u in de dagen voorafgaand aan het onderzoek zelf thuis moeten doen. U krijgt hiervoor een laxeermiddel, en afhankelijk van of het onderzoek in de ochtend of middag plaatsvindt, volgt u het bijbehorend voedings- en medicatie schema.

Net als bij andere medicijnen, wordt bij aflevering van Klean-prep®, Picoprep®, Eziclen® of Moviprep® een bijsluiter bijgevoegd. De instructies zoals in de bijsluiter van de fabrikant staan, wijken hier en daar af van de instructies in deze folder. Wij verzoeken u dringend alleen de instructies van deze folder op te volgen. 

Het is zéér belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt!
Als de darm niet goed schoon is kunnen afwijkingen over het hoofd worden gezien. Tevens kan het onderzoek hierdoor langer duren en pijnlijker zijn. Bij ernstige verontreiniging kan de arts zelfs besluiten het onderzoek te staken.

De dag van het onderzoek

Er wordt op voorhand een opname voor één nacht gepland. U meldt zich bij de receptie in de centrale hal. Daar krijgt u te horen op welke afdeling u wordt opgenomen. Op de afdeling krijgt u een infuusnaaldje als voorbereiding op het roesje. Om het meten van de bloeddruk en het inbrengen van het infuusnaaldje te vergemakkelijken kunt u het beste (onder-) kleding met korte mouwen dragen. U wordt vanaf de afdeling naar de onderzoekskamer gebracht en na het onderzoek weer terug naar de afdeling waar u één nacht ter observatie blijft.

Contact
Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie of bent u verhinderd? Neem contact op tijdens kantooruren (van 08.00uur-16.30uur) met het Endoscopiecentrum:

T 076 595 5071

Buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen: T 076-5954047

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label