Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Coloscopie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Coloscopie

Inleiding
Binnenkort wordt u in  Amphia verwacht voor een coloscopie. In deze folder geven we u belangrijke informatie over het onderzoek. Ook leest u wat u op de dag van het onderzoek en na afloop kunt verwachten.

Wat is een coloscopie?
Door middel van een coloscopie wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de gehele dikke darm en eventueel het laatste gedeelte van de dunne darm bekeken. Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (coloscoop). Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via het infuus krijgt u het roesje toegediend. De arts brengt de coloscoop voorzichtig de dikke darm in tot aan de aansluiting met de dunne darm. Het onderzoek kan gevoelig zijn. Tijdens het onderzoek wordt er lucht in de darm geblazen, zodat de darm zich kan ontplooien. Soms is dit wat pijnlijk. Als u een wind laat, zakt de pijn meestal af. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. De endoscopie-verpleegkundige zal u hiervoor aanwijzingen geven.

Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt het slijmvlies van de darm nauwkeurig bekeken. Ook kan er een stukje weefsel worden weggenomen (biopt), of een poliep worden verwijderd. Dit is niet pijnlijk, maar kan soms wel wat bloedverlies geven. Het afgenomen weefsel wordt naar het laboratorium opgestuurd voor verder onderzoek.

Een roesje - belangrijke informatie!
Het roesje kan uw bewustzijn, uw reactievermogen en uw ademhaling beïnvloeden. Daarom wordt uw hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en de bloeddruk gecontroleerd. Een roesje werkt ontspannend. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Door het roesje kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden.

Nuchter zijn: u mag minimaal 3 uur vóór het onderzoek niet meer eten of drinken.
 
U mag na een 'roesje' zelf 24 uur lang niet aan het verkeer deelnemen. U mag dus alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Uw begeleider krijgt een telefoontje als het onderzoek is beëindigd. De verpleegkundige geeft een tijd door hoe laat u opgehaald mag worden. De begeleider mag dan plaatsnemen in ontvangstruimte 6. Gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi is ook NIET TOEGESTAAN zonder begeleiding. Heeft u geen begeleiding geregeld, dan kan het onderzoek NIET plaatsvinden!
 

Belangrijke instructies voor de ingreep
Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken moet deze helemaal schoon zijn. Dit zult u in de dagen voorafgaand aan het onderzoek zelf thuis moeten doen. U krijgt hiervoor een laxeermiddel u volgt de bijbehorend voedings- en medicatie schema.

Net als bij andere medicijnen, wordt bij aflevering van Klean-prep®, Picoprep®, Eziclen® of Moviprep® een bijsluiter bijgevoegd. De instructies zoals in de bijsluiter van de fabrikant staan, wijken hier en daar af van de instructies in deze folder. Wij verzoeken u dringend alleen de instructies van deze folder op te volgen.

Het is zéér belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt! Als de darm niet goed schoon is kunnen afwijkingen over het hoofd worden gezien. Tevens kan het onderzoek hierdoor langer duren en pijnlijker zijn. Bij ernstige verontreiniging kan de arts zelfs besluiten het onderzoek te staken

De dag van het onderzoek
U meldt zich bij het Endoscopiecentrum aan de Molengracht route 47. Omdat u een roesje krijgt wordt u opgehaald uit de ontvangstruimte 6 en naar de dagbehandeling gebracht. Hier krijgt u een infuusnaaldje als voorbereiding op het roesje. Om het meten van de bloeddruk en het inbrengen van het infuusnaaldje te vergemakkelijken kunt u het beste (onder-) kleding met korte mouwen dragen. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de endoscopieverpleegkundige en naar de onderzoekskamer gebracht.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u het best proberen de ingeblazen lucht kwijt te raken. Winderigheid is normaal en helpt een gevoel van kramp of pijn te laten verdwijnen. De pijn of de krampen verdwijnen meestal binnen enkele uren.

Uitslag van het onderzoek
U krijgt na het onderzoek een voorlopige uitslag. Mocht er materiaal (weefsel) bij u zijn afgenomen, dan duurt het enkele dagen eer de uitslag daarvan bekend is. Zowel de definitieve uitslag van het onderzoek, als van het afgenomen materiaal, hoort u:

  • Als u via de huisarts bent verwezen, via uw huisarts.
  • Als u via de specialist bent verwezen, van de specialist op de polikliniek.
  • Als u bent opgenomen, van uw behandelend arts. 

Mogelijke complicaties
Een coloscopie is een veilig onderzoek.
Complicaties komen niet vaak voor (in minder dan 1% van het aantal onderzoeken). Complicaties die kunnen optreden zijn bloedingen of een scheurtje in de darm (perforatie). Deze complicaties kunnen vooral optreden na het verwijderen van poliepen. In enkele gevallen kan een complicatie leiden tot een ziekenhuisopname en soms tot een operatie. 

Wij willen vragen alert te zijn en direct contact met het Endoscopiecentrum op te nemen in geval van:

  • Toenemende buikpijn
  • Koorts
  • Voortdurend bloedverlies via de anus (na een biopt is het normaal dat u een klein beetje bloed verliest)

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie of bent u verhinderd? Neem contact op tijdens kantooruren (van 08.00uur-16.30uur) met het Endoscopiecentrum:

T 076 595 5071
Buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen:

T 076-595404

Scopiecentrum van Amphia

Video url

Meer lezen over de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten bij Amphia?

Ga naar Maag-, Darm- en Leverziekten

Label