Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Combinatie maag- en darmonderzoek
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Combinatie maag- en darmonderzoek

Dubbel onderzoek met roesje

Inleiding
Binnenkort wordt u bij Amphia verwacht voor een coloscopie en een gastroscopie (onderzoeken op de afdeling endoscopie). In deze folder geven we u belangrijke informatie over het onderzoek en over de voorbereidingen die u hiervoor dient te treffen. Ook leest u wat u op de dag van het onderzoek en na afloop kunt verwachten.

Wat is een coloscopie?
Door middel van een coloscopie wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de gehele dikke darm en eventueel het laatste gedeelte van de dunne darm bekeken. Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (endoscoop) waarvan de tip bestuurbaar is. Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is. Het onderzoek duurt ca. 1 uur maar kan langer of korter duren. Als er een behandeling wordt uitgevoerd, zoals het verwijderen van poliepen, kan het onderzoek langer duren. Het onderzoek vindt plaats onder een roesje op het Endoscopiecentrum.

Wat is een gastroscopie?
Door middel van een gastroscoop (een flexibele slang) wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken.

U gaat een combinatie van beide onderzoeken krijgen, lees deze folder aandachtig omdat deze combinatie extra aandacht nodig heeft met het voorbereiden.

Een roesje - belangrijke informatie!
Een roesje is een slaapmiddel. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Als u een roesje krijgt is het volgende van groot belang om het onderzoek door te kunnen laten gaan:

U mag na een 'roesje' zelf 24 uur lang niet aan het verkeer deelnemen. U mag dus alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Uw begeleider meld zich 45 minuten nadat het onderzoek is beeïndigd op bij de dagbehandeling en zorgt dat u veilig thuiskomt. Gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi is ook NIET TOEGESTAAN zonder begeleiding. Heeft u geen begeleiding geregeld, dan kan het onderzoek NIET plaatsvinden!


Door het slaapmiddel kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden. U mag 24 uur lang geen machines bedienen en belangrijke beslissingen nemen raden wij af. U mag op de dag van het onderzoek geen alcohol gebruiken.

Voorbereiding
Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm, maag en darmen leeg zijn. Afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek (’s ochtends of ’s middags) volgt u het bijbehorend laxeerschema. Het is zéér belangrijk dat u de instructies goed opvolgt. Als de darm niet goed schoon is, kunnen afwijkingen over het hoofd worden gezien. Tevens kan het onderzoek hierdoor langer duren en pijnlijker zijn. Bij ernstige verontreiniging kan de arts besluiten het onderzoek te staken.

Net als bij andere medicijnen, wordt bij aflevering van Klean-prep® een bijsluiter bijgevoegd. De instructies zoals in de bijsluiter van de fabrikant staan, wijken hier en daar af van de instructies in deze folder. Wij verzoeken u dringend alleen de instructies van deze folder op te volgen.

Gebruikt u ijzertabletten (Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat®) dan moet u daar 1 week van tevoren mee stoppen.

Het is zéér belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt! Als de darm niet goed schoon is kunnen afwijkingen over het hoofd worden gezien. Tevens kan het onderzoek hierdoor langer duren en pijnlijker zijn. Bij ernstige verontreiniging kan de arts zelfs besluiten het onderzoek te staken.


De dag van het onderzoek
U meldt zich bij het Endoscopiecentrum op de Amphia locatie die vermeld staat in uw afspraak. Een verpleegkundige bereidt u daar voor op het onderzoek. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de endoscopie- assistent en naar de onderzoekskamer gebracht.

Het maagonderzoek
U krijgt als voorbereiding op het maagonderzoek soms een drankje met antischuim. Dit voorkomt schuimvorming in de maag tijdens het onderzoek. Wij vragen u eventuele losse gebitsdelen uit te doen. Daarna wordt met een spray uw keel verdoofd waardoor het lijkt alsof uw keel opgezet is. Dit is slechts een gevoel. Het slikken zal wel moeilijker gaan. Deze verdoving vermindert de kokhalsreflex.

Gedurende het maagonderzoek krijgt u een ring tussen uw kaken om de gastroscoop te beschermen. Met het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via de scoop wordt lucht ingeblazen. Dit is nodig om de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te laten ontplooien en goed te kunnen bekijken. Dit kan een drukkend gevoel in de maagstreek veroorzaken. Mocht u boeren moeten laten tijdens het onderzoek dan is dat heel gewoon. Het zal u alleen maar opluchten. Er kan een stukje weefsel (biopt) worden weggenomen voor onderzoek. Dit doet geen pijn. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Het onderzoek wordt verricht door een maag-darm-leverarts of internist. Als het maagonderzoek is afgerond wordt de behandeltafel gedraaid en wordt gestart met het darmonderzoek.

Het darmonderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Het kan zijn dat de arts u nog wat extra roesje geeft voordat het darmonderzoek start. De arts brengt de endoscoop voorzichtig de dikke darm in tot aan de aansluiting met de dunne darm. Het uitbochten van de darmen met de endoscoop kan gevoelig zijn. Tijdens het onderzoek wordt er lucht in de darm geblazen zodat de darm zich kan ontplooien. Soms is dit wat pijnlijk. Als u een wind laat, zakt de pijn meestal af. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. De endoscopie-assistent zal u hiervoor aanwijzingen geven. Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt het slijmvlies van de darm nauwkeurig bekeken. Ook kan er een stukje weefsel (biopt) worden weggenomen, of een poliep worden verwijderd. Dit is niet pijnlijk, maar kan soms wel wat bloedverlies geven. Het afgenomen weefsel wordt naar het laboratorium opgestuurd voor verder onderzoek.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u het best proberen de ingeblazen lucht kwijt te raken. Winderigheid is normaal en helpt een gevoel van kramp of pijn te laten verdwijnen. De pijn of de krampen verdwijnen meestal binnen enkele uren.

Uitslag van het onderzoek
De arts die het onderzoek uitvoert vertelt wat er gezien is. Mocht er materiaal (weefsel) bij u zijn afgenomen, dan duurt het enkele dagen eer de uitslag daarvan bekend is. Zowel de definitieve uitslag van het onderzoek, als van het afgenomen materiaal, hoort u:

 • als u via de huisarts bent verwezen, via uw huisarts;
 • als u via de specialist bent verwezen, van de specialist op de polikliniek;
 • als u bent opgenomen, van uw behandelend arts.

Mogelijke complicaties
Een coloscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor (in minder dan 1% van het aantal onderzoeken). Complicaties die kunnen optreden zijn bloedingen of een scheurtje in de darm (perforatie). Deze complicaties kunnen vooral optreden na het verwijderen van poliepen. In enkele gevallen kan een complicatie leiden tot een ziekenhuisopname en soms tot een operatie.

Wij willen vragen alert te zijn en direct contact met het Endoscopiecentrum op te nemen in geval van:

 • toenemende buikpijn;
 • koorts;
 • voortdurend bloedverlies (na een biopt is het normaal dat u een klein beetje bloed verliest).

Contact
Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie of bent u verhinderd? Neem contact op met het Endoscopiecentrum Molengracht:

 • T (076) 595 50 71.

Buiten kantooruren kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen via het algemene nummer van het ziekenhuis: T (076) 595 50 00.

SCHEMA TER VOORBEREIDING OP UW ONDERZOEK - VOEDING EN MEDICATIE
Ter voorbereiding op uw onderzoek heeft u voor het reinigen van uw darmen Klean-prep voorgeschreven gekregen. Net als bij andere medicijnen, wordt bij aflevering van Klean-prepeen bijsluiter bijgevoegd. De instructies zoals in de bijsluiter van het middel staan, wijken wat af van de instructies in deze folder.

Wij verzoeken u met klem om alleen de instructies van deze folder op te volgen!

Alleen het gebruik van Klean-prep is niet voldoende voor het reinigen van uw darmen, volg ook deze instructies goed op:

 

1 WEEK VOOR HET ONDERZOEK:
 • Vanaf 4 dagen voor het onderzoek moet u een licht verteerbaar dieet gebruiken, dat wil zeggen zonder pitten of zaden.
 • Gebruikt u ijzertabletten (Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat®) dan moet u daar 1 week van tevoren mee stoppen.
 • Bent u diabetespatiënt? Bespreek met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of insulinedosering moet aanpassen.
 • Sommige bloedverdunnende medicijnen moeten in overleg met uw arts enkele dagen van te voren worden gestopt.

 

Gebruikt u bloedverdunners? Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

 

4 DAGEN VOOR HET ONDERZOEK
Vanaf nu moet u een licht verteerbaar en vezelarm dieet gebruiken zonder pitten en/of zaden. Hieronder leest u wat u hierbij wel en niet mag eten.

Wat mag u niet eten:
 • Producten met zaden of pitten. Ook in tomaten, kiwi's, komkommers etc. zitten pitjes/zaden dus ook deze mag u niet eten;
 • Volkoren graanproducten zoals brood met zaden en volkorenbrood;
 • Volkoren- en meergranen pasta en zilvervliesrijst;
 • Groenten: Asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, maïs, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika, rauwkost;
 • Fruit: Sinaasappel, grapefruit, mandarijnen, kiwi’s, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten.

Wat mag u wel eten:
 • Beschuit, wit- of lichtbruinbrood met margarine of boter;
 • Magere vleeswaren, gekookt ei, hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop en jam zonder pitjes;
 • Groenten: gaar gekookt zoals jonge bietjes, bloemkool, broccoliroosjes, worteltjes;
 • Warme maaltijd: soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (zonder groenten), aardappelen, witte rijst, pasta, licht gebraden mager vlees, vis of kip (zonder vel);
 • Desserts: vla, pudding, kwark of yoghurt.

Incontinentie materiaal
Het laxeren (leegmaken van de darmen) voor een darmonderzoek gaat gepaard met waterdunne diarree. Uw darm moet immers goed schoon worden gespoeld. Alleen als de darm schoon is kan deze goed worden onderzocht. Wij raden u daarom aan te overwegen om incontinentie materiaal in huis te halen voordat u met de voorbereiding start. Dit incontinentie materiaal is verkrijgbaar bij een drogist.

 

OP DE DAG VAN HET ONDERZOEK ZELF
Afhankelijk van of uw onderzoek in de ochtend of middag staat ingepland, moet u het ochtend of middagschema volgen voor wat betreft eten en drinken en het innemen van de zakjes Klean-Prep. Raadpleeg hiervoor het schema op de volgende pagina.

 

Vanaf nu volgt u het schema dat voor u van toepassing is.

Als het onderzoek voor 13.00 uur plaatsvindt:

Eén dag voor het onderzoek
Vanaf 14.00 uur mag u niets meer eten en alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee zonder melk (suiker mag wel), heldere soep, vruchtensap zonder pulp of heldere frisdranken zonder koolzuur. U moet laxeren met 4 liter Klean-Prep®.

14.00 uur
Start met het drinken van Klean-Prep®. Drink tussen 14.00 en 22.00 uur 4 liter Klean-Prep® (dit zijn 4 zakjes die opgelost moeten worden in elk 1 liter water).

22.00 uur
Neem twee tabletten Bisacodyl® in. Dit is een laxeermiddel.

De dag van het onderzoek zelf dient u nuchter te blijven.

Als het onderzoek na 13.00 uur plaatsvindt:

Eén dag voor het onderzoek
Vanaf 16.00 uur mag u niets meer eten en alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee zonder melk (suiker mag wel), heldere soep, vruchtensap zonder pulp of heldere frisdranken zonder koolzuur. U moet laxeren met 4 liter Klean-Prep®.

16.00 uur
Start met het drinken van Klean-Prep®. Drink tussen 16.00 en 22.00 uur 3 liter Klean-Prep® (dit zijn 3 zakjes die opgelost moeten worden in elk een liter water). Probeer ook heldere vloeistoffen te drinken naast de kleanprep, dit zorgt voor een schonere darm.

22.00 uur
Neem twee tabletten Bisacodyl® in.

De dag van het onderzoek zelf
06.00 uur
Start met het drinken van de resterende liter Klean-Prep®. Deze liter moet uiterlijk 4 uur voor het onderzoek zijn opgedronken. Als u heldere vloeistoffen drinkt dan mag dit tot 4 uur voor het onderzoek. Hierna mag u niets meer drinken en bent u nuchter tot na het onderzoek.

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL