Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Dubbel Ballon Enteroscopie Oraal voorbereiding met MoviPrep
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Dubbel Ballon Enteroscopie Oraal voorbereiding met MoviPrep

Dubbel Ballon Enteroscopie Oraal 

Voorbereiding met MoviPrep®

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een dubbel ballon enteroscopie (DBE) oraal (via de mond). In deze folder krijgt u meer informatie over het onderzoek, over de voorbereidingen die u dient te treffen, over wat u op de dag van het onderzoek staat te wachten en over wat u na afloop kunt verwachten.

Wat is een DBE?
Door middel van een DBE wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de dunne darm bekeken. Het onderzoek gebeurt met een speciaal soort flexibele slang (endoscoop) waarvan de tip bestuurbaar is en waarop 2 ballonnen zijn gemonteerd. Hierdoor is het mogelijk om verder in het maag-darmkanaal te kijken dan met een gewone endoscoop. Aan het uiteinde van de endoscoop zit een lampje dat de binnenkant van uw darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een televisiescherm te volgen is. Met deze techniek kan de dunne darm bekeken worden. Het onderzoek kan zowel oraal als rectaal uitgevoerd worden. Uw behandelend arts bespreekt dit met u.

Voorbereiding
Om de dunne darm van binnen goed te kunnen bekijken moet deze schoon zijn. Dit zult u vanaf de dag voorafgaand aan het onderzoek zelf thuis moeten doen. Het voorbereidingsschema vindt u aan het einde van deze folder. Het is belangrijk dat u de instructies goed opvolgt. Als de darm niet goed schoon is, kunnen afwijkingen over het hoofd worden gezien.

Hoe vindt het onderzoek plaats?
U meldt zich bij de balie van het Endoscopiecentrum. U wordt opgenomen op de dagbehandeling waar een infuusnaaldje wordt ingebracht. Vervolgens wordt u naar de onderzoekskamer gebracht.

Het onderzoek vindt bij u plaats via de mond. Wij vragen u eventuele losse gebitsdelen uit te doen. Ook zal uw keel worden verdoofd met een spray waardoor het lijkt alsof uw keel opgezet is. Dit is slechts een gevoel. Het slikken zal wat moeilijker gaan. De verdoving vermindert de kokhalsreflex. Hierna wordt u gevraagd op uw linkerzijde op een onderzoekstafel plaats te nemen. Tijdens het onderzoek krijgt u een ring tussen uw kaken om de endoscoop te beschermen.

Vervolgens krijgt u via het infuusnaaldje het roesje en een pijnstillend middel toegediend. Tijdens het onderzoek zal uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed in de gaten gehouden worden. Ook zal tijdens het onderzoek via een klein slangetje in de neus (‘neusbrilletje’) extra zuurstof worden toegediend.

De arts schuift de endoscoop voorzichtig via de mond, slokdarm en maag naar de dunne darm en probeert een zo groot mogelijk deel van dunne darm te bekijken. Het uitbochten van de darmen met de endoscoop kan gevoelig zijn. Tijdens het onderzoek wordt er lucht in de darm geblazen, zodat de darm zich kan ontplooien. Soms is dit wat pijnlijk. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. De verpleegkundige zal u hiervoor aanwijzingen geven.

Tijdens het terugtrekken van de endoscoop maar ook tijdens het opvoeren wordt het slijmvlies van de darm nauwkeurig bekeken. Ook kan er een stukje weefsel worden weggenomen (biopt), of een poliep (paddestoelachtig vormsel) worden verwijderd. Dit is niet pijnlijk, maar kan soms wel wat bloedverlies geven. Het afgenomen weefsel wordt voor verder onderzoek opgevangen. Ook kunnen bloedvaatjes die mogelijk leiden tot bloedverlies uit de darm worden dichtgebrand.

Het onderzoek wordt verricht door een maag-darm-leverarts.

Een 'roesje'
In principe wordt een DBE altijd met een roesje gedaan. Een roesje is geen narcose, u bent zich alleen minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Als een endoscopie met een roesje plaatsvindt dan moet u voor het onderzoek worden opgenomen in het ziekenhuis (meestal op de dagbehandeling) en na het onderzoek nog 1 à 2 uur blijven. U mag na een 'roesje' alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Hij/zij haalt u op bij de dagbehandeling en zorgt ervoor dat u veilig thuiskomt. U kunt zelf 24 uur niet actief deelnemen aan het verkeer. Ook kunt u zonder begeleiding van een volwassene niet gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi. Uw begeleider moet u persoonlijk ophalen van de dagbehandeling (niet in de centrale hal of voor het ziekenhuis). Dit is voor uw eigen veiligheid. Indien dit niet geregeld is, kan het onderzoek niet plaatsvinden.

Wanneer hoort u de uitslag?
Vaak, maar niet altijd, bespreekt de arts de bevindingen direct na afloop van het onderzoek. Door het roesje is het mogelijk dat u de informatie vergeet. De uiteindelijke uitslag wordt besproken door de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. De uitslag van eventueel weefselonderzoek (biopt of poliep) is na ongeveer een week beschikbaar.

Mogelijke complicaties
Een DBE is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor. Complicaties die kunnen optreden zijn bloedingen of een scheurtje in de darm (perforatie). Deze complicaties kunnen vooral optreden na het verwijderen van poliepen. In enkele gevallen kan een complicatie leiden tot een ziekenhuisopname en soms tot een operatie. Een andere zeldzame complicatie is prikkeling van de alvleesklier die kan leiden tot bovenbuikspijn die meestal vanzelf overgaat. Soms dient iemand hiervoor langer in het ziekenhuis te blijven.

Wanneer contact opnemen?
Als u na het onderzoek last krijgt van toenemende buikpijn, koorts of bloedverlies, neem dan contact op met het ziekenhuis. Buiten kantooruren belt u het algemene nummer van het ziekenhuis en vraagt naar de Spoedeisende Hulp: (076) 595 50 00.

Belangrijke voorbereiding thuis

Medicijnen

Gebruikt u bloedverdunners? Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

 

 • ​Indien u medicijnen gebruikt, overleg dan met u arts of u deze in de ochtend van het onderzoek wel moet innemen;
 • Bent u diabetespatiënt? Bespreek met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of insulinedosering moet aanpassen;
 • Gebruikt u ijzertabletten (Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat®) dan moet u daarmee 1 week vóór het onderzoek mee stoppen. Na het onderzoek kunt u deze medicatie weer voortzetten.

Het gebruik van het laxeermiddel Moviprep®
Open de verpakking Moviprep® en voeg zakje A en B samen in een maatbeker van 1 liter. Giet vervolgens 1 liter water in de maatbeker en roer tot de poeder is opgelost en de vloeistof helder is. Dit kan 5 minuten duren. Gebruik géén koolzuurhoudend water.

Drink vervolgens de klaargemaakte vloeistof verdeeld in kleine porties op, verspreid over ca. 1,5 uur. Drink na de Moviprep® nog minimaal 1 liter water of thee. 

Schema laxeren

Dag vóór het onderzoek

 • U mag tot 18.00 uur normaal eten en drinken;
 • Vanaf 18.00 uur mag u niets meer eten en alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals water, koffie en/of thee zonder melk, gezeefde heldere soep, vruchtensap zonder pulp of heldere frisdranken zonder koolzuur;
 • Tussen18.00 en 19.30 uur drinkt u 1 liter Moviprep®;
 • Drink na de Moviprep® minimaal 1 liter water of thee, "water of thee zonder melk en/of suiker".

Dag van het onderzoek

 • Vanaf 3 uur vóór het onderzoek mag u niets meer drinken en ook niet roken;
 • U mag pas 1 á 2 uur na het onderzoek eten.

Algemene tips

 • Na het drinken van Moviprep zal na enige tijd veel ontlasting komen, blijf in de buurt van een toilet. Op het laatst is de ontlasting zo dun als water. Daarbij kunt u darmkrampen krijgen;
 • We raden u aan om te overwegen incontinentie materiaal in huis te halen voordat u met de voorbereiding start. Dit incontinentie materiaal is verkrijgbaar bij uw apotheek;
 • Drink Moviprep gekoeld;
 • Maak de Moviprep 1 uur voor inname klaar en zet de oplossing in de koelkast. Roer de oplossing direct voor gebruik nog een keer door;
 • Drink niet alles ineens. Neem voor 1 liter Moviprep 1,5 á 2 uur de tijd om dit op te drinken;
 • Voeg een beetje lichtgekleurde (geen rode) suikervrije limonadesiroop toe;
 • Gebruik suikervrije kauwgom tussendoor en tijdens het drinken;
 • Het is normaal als de ontlasting niet direct op gang komt, dit is geen reden tot ongerustheid;
 • Om tijdens het onderzoek de bloeddrukband op de blote bovenarm te kunnen bevestigen dient u bovenkleding met korte of wijde oprolbare mouwen te dragen.

Vragen?
Heeft u naar aanleiding van deze voorbereidingen nog vragen? Ervaart u bijvoorbeeld problemen met het drinken van de vloeistof, heeft u bijvoorbeeld last van misselijkheid of braken of twijfelt u of de darm voldoende schoon is? Neem dan contact op met het endoscopiecentrum. Voor vragen over medicatie dient u contact op te nemen met de arts die het onderzoek aanvraagt.

Tot slot
Mocht u verhinderd zijn, geeft u dit dan minimaal 48 uur vantevoren door aan het Endoscopiecentrum. Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Endoscopiecentrum: T (076) 595 50 71

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label