Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Fibroscan van de lever
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Fibroscan van de lever

U wordt binnenkort onderzocht met de fibroscan. Een fibroscan wordt uitgevoerd om de hoeveelheid littekenweefsel (fibrose) in de lever te meten. Deze scan wordt onder andere uitgevoerd bij chronische hepatitis B en C, maar kan ook bij andere chronische leverziektes worden gebruikt. Deze folder geeft u informatie over de fibroscan.

Als bekend is hoeveel fibrose er in uw lever zit, kan uw arts beter bepalen welke behandeling voor u geschikt is. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Ernstige fibrose kan leiden tot verschrompeling van de lever. Dit heet cirrose. Het kan ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals slokdarmbloedingen en zelfs kanker in de lever.

De fibroscan
Het onderzoek met de fibroscan maakt gebruik van geluidsgolven en is eenvoudig uit te voeren. De fibroscan meet de elasticiteit van de lever, waardoor de mate van fibrose te bepalen is. Het onderzoek met de fibroscan is een heel eenvoudig echo-onderzoek. Het apparaat werkt met geluidsgolven. Een soort microfoon, de echokop, zendt de geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die u op een monitor kunt zien.

Voorbereiding
Ter voorbereiding van de fibroscan mag u drie uur van te voren niets eten. U mag wel drinken.

Verloop van het onderzoek
Het is niet nodig om uw kleding uit te trekken. De arts of verpleegkundig specialist vraagt u alleen uw buik bloot te maken. Eerst wordt de plaats van de lever en de positie van de echokop bepaald; ter hoogte van de lever, rechts boven op de buik, tussen de ribben. De arts of verpleegkundig specialist doet wat gel op deze plek. Dan wordt de echokop op de huid van de buik geplaats en worden via de echokop geluidsgolven gestuurd. Dit voelt u als een soort tikjes. Het is niet pijnlijk. Het apparaat meet hoe snel de geluidsgolven door de lever gaan. De snelheid geeft aan hoe soepel of stijf de lever is. De arts of verpleegkundig specialist meet dit minimaal tien keer om een betrouwbare uitslag te krijgen. Mocht er wat gel op de kleding komen: de gel is uitwasbaar.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt enkele minuten. De uitslag van de scan krijgt u van uw behandelend arts.

Na het onderzoek
U kunt na het onderzoek direct naar huis.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt gerust contact op met de poli MDL.

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label