Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Tong– en mondbranden
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Tong– en mondbranden

Mondbranden
U heeft last van een branderig gevoel in uw tong en/of mond. Dit wordt tong- en mondbranden genoemd. Deze folder is bedoeld om een antwoord te geven op de meest gestelde vragen.

Wie hebben er last van? 
Tong- en mondbranden is geen zeldzaam verschijnsel. Mensen tussen de veertig en zeventig jaar hebben vaker last van tong- en mondbranden dan jongere mensen. Gebleken is dat vrouwen vaker deze klacht hebben dan mannen.

Wat zijn de verschijnselen?
Tong- en mondbranden is een onschuldige klacht en wijst niet op kanker. Het is wel een hele vervelende klacht. Sommige mensen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong. Anderen hebben het vooral aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte en soms ook wel in de keel. Veel mensen hebben ook last van een droge mond of een afwijkende en soms geheel afwezige smaak

Wat is de oorzaak?
In veel gevallen is er geen oorzaak voor de klacht aan te wijzen en zijn er in de mond geen afwijkingen te zien. Overgevoeligheid voor het kunstgebit of vullingen in kiezen komt zelden voor. Het is eigenlijk nooit een 'hormonenkwestie' of 'iets in het bloed'. Er wordt ook wel eens gedacht dat spanningen of zorgen een rol spelen. Zo blijkt bij veel mensen het mondbranden begonnen te zijn na een onaange-name gebeurtenis in hun leven. Ook blijken de klachten wel eens te zijn ontstaan na een medische of tandheelkundige behandeling, zonder dat daar een goede verklaring voor kan worden gegeven.

Is er behandeling mogelijk?
Omdat de oorzaak onbekend is, kan over het algemeen weinig aan de klachten worden gedaan. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer uit zichzelf, maar dat kan soms maanden of jaren duren.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Polikliniek Mondziekten, Kaak – en Aangezichtschirurgie Amphia Ziekenhuis: (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)
T (076) 595 30 23

Meer lezen over mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) in Amphia?

Ga naar afdeling MKA

Label