Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Behandeling bij schildklierziekten (met ziekenhuisopname)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Behandeling bij schildklierziekten (met ziekenhuisopname)

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een behandeling van uw schildklier met radioactief jodium. Deze behandeling vindt plaats op een speciale eenpersoonskamer. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken bij uw opname.

Waarom vindt een behandeling met radioactief jodium plaats?
De schildklier is een orgaan in de hals dat de stofwisseling reguleert. Als de schildklier te hard werkt wordt te veel schildklierhormoon geproduceerd waardoor u allerlei klachten kunt krijgen, zoals vermagering, transpireren, snelle en onregelmatige hartslag, diarree, koorts, menstruatiestoornissen en branderige ogen. Een te snelle werking van de schildklier heet hyperthyreoïdie. Soms is de schildklier hierbij ook vergroot, dat heet struma.

Er zijn medicijnen tegen een snelle schildklierwerking. Omdat schildklieraandoeningen meestal niet vanzelf overgaan zou u deze medicijnen zeer lang moeten gebruiken. Dat is ongewenst, omdat u last kunt krijgen van de bijwerkingen van deze medicijnen. Daarom wordt een meer definitieve behandeling geadviseerd, en daarbij kiezen we tegenwoordig steeds vaker voor een behandeling met radioactief jodium. Deze behandeling is veilig en effectief. Een andere mogelijkheid is opereren van de schildklier, maar dat vindt tegenwoordig veel minder plaats dan vroeger.

Om de sterkte van de radioactieve jodiumcapsule voor u te kunnen berekenen vindt altijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde een vooronderzoek plaats, meestal in de maand die voorafgaat aan de behandeling. Hierbij wordt onderzocht wat voor soort schildklieraandoening u heeft.

Er wordt een foto van de schildklier gemaakt (een scintigram), en de arts onderzoekt de schildklier door aan uw hals te voelen.

Verder wordt nog berekend hoe hoog de jodiumopname in uw schildklier is. Dit vooronderzoek wijst uit of u poliklinisch behandeld kunt worden, of dat u er één of twee nachten voor moet worden opgenomen. Na afloop van het vooronderzoek heeft u een gesprek met de nucleair geneeskundige, die de behandeling zal toelichten en eventuele vragen zal beantwoorden. U komt in aanmerking voor een behandeling waar u één of twee nachten voor moet worden opgenomen, daarover gaat deze folder.

De ziekenhuisopname

U verblijft in de meeste gevallen twee nachten in het ziekenhuis. Tijdens uw opname moet u op de kamer blijven. U kunt helaas geen bezoek ontvangen en u hebt weinig contact met verpleegkundigen. Dit doen wij om verspreiding van radioactiviteit te voorkomen en om te zorgen dat buitenstaanders (bezoekers en medewerkers) geen onnodige straling krijgen. We vragen om uw begrip voor deze regels.

1. Voorbereidingen thuis
Het is verstandig om zo min mogelijk spullen mee te nemen naar het ziekenhuis. U draagt tijdens uw verblijf een pyjama, eventueel een kamerjas en pantoffels. Uw gewone kleding en schoenen wordt tijdelijk opgeborgen in een kast op uw kamer. De kleding die u tijdens uw verblijf draagt wordt licht radioactief. Na uw ontslag wordt u gevraagd uw ondergoed te deponeren in een daarvoor bestemde blauwe afvalemmer. Uw pyjama neemt u mee naar huis. Deze kunt u thuis wassen. De pantoffels moet u gedurende twee maanden onder in een kast bewaren.

2. Wat neemt u mee
U neemt voor uw verblijf in het ziekenhuis een pyjama, (oude) pantoffels, ondergoed en eventueel een kamerjas mee. Ook toiletartikelen die u nodig heeft brengt u zelf mee.

Daarnaast kunt u iets meenemen om uzelf te vermaken, zoals tijdschriften. Op de kamer is een tablet en wifi aanwezig. Er is geen vaste telefoon aanwezig in de kamer, neem uw smartphone of gsm mee. U mag een laptop meenemen. Laat sieraden zoveel mogelijk thuis. U mag gewoon een bril of contactlenzen dragen. Als u medicijnen gebruikt kunt deze meenemen en gewoon volgens voorschrift gebruiken. Vertel dit wel aan de verpleegkundige tijdens het opnamegesprek.

3. Dag van opname
Op de dag van opname mag u in de ochtend een licht ontbijt nemen. Daarna moet u nuchter blijven totdat u de jodiumcapsule heeft gekregen. U mag wel drinken. U meldt zich bij de receptie in de aankomsthal van het ziekenhuis. Een gastvrouw kan u de weg wijzen. Bij aankomst op de therapiekamer zal de verpleegkundige met u een intakegesprek houden en de uitleg geven over de therapiekamer.

4. De toediening van het radioactief jodium
Van de nucleair geneeskundige krijgt een in een plastic buisje de capsule met het radioactieve jodium aangereikt. U kunt de capsule in zijn geheel doorslikken met een slokje water. U merkt hier verder niets van. Na het doorslikken van de capsule mag u een half uur niets eten (wel drinken), om te zorgen dat de capsule snel door de maag en het bloed wordt opgenomen. Een deel van het radioactieve jodium wordt opgenomen door de schildklier. De rest raakt u kwijt door transpiratie, in de urine en de ontlasting.

5. Uw verblijf in de therapiekamer
Tijdens uw verblijf bent u alleen op uw kamer, mag er geen bezoek komen en ziet u weinig personeel. Het is goed u hierop voor te bereiden. Driemaal daags komt een medewerker van de voeding uw maaltijd brengen. In principe blijft de medewerker in de sluis voor uw kamer. De verpleegkundige zal enkele keren per dag telefonisch contact met u opnemen en vragen hoe het met u gaat.

6. Hygiëne
Tijdens uw verblijf kunt u gebruik maken van de wastafel, douche en toilet in de sanitairruimte.

Een deel van het radioactieve jodium wordt met de urine uitgescheiden. Het is dan ook belangrijk om gedurende uw verblijf extra te drinken. U moet zittend plassen (ook mannen) om eventuele besmetting van de toiletruimte te voorkomen. Spoel het toilet tweemaal door en was uw handen grondig na elke toiletgang. Maandverband en tampons niet door het toilet doorspoelen maar deponeren in de afvalemmer.

7. Afval
In uw kamer bevindt zich een blauwe afvalemmer met een gele deksel. Hierin kunt u uw afval deponeren. Als u naar huis gaat, gooit u hierin ook uw gedragen ondergoed weg.

8. Bijwerkingen
Bij de dosering radioactief jodium die bij u wordt toegepast treden geen bijwerkingen op.

9. Ontslag
Het meeste jodium heeft uw lichaam 48 uur na inname van de jodiumcapsule verlaten. De nucleair geneeskundige komt bij u langs in de therapiekamer en meet de straling die u nog uitzendt. Hij bespreekt met u de procedure van ontslag. Hierna neemt u een douche, waarna u schoon ondergoed aantrekt. U trekt uw kleren aan die in de kast op de kamer hangen. Nadat u uw spullen heeft gepakt, trekt u als laatste uw schoenen in het sluisje buiten de kamer aan. Hiermee voorkomt u dat u met radioactief besmette schoenen het ziekenhuis verlaat.

10. Leefregels
De hoeveelheid radioactiviteit is zodanig dat u naar huis mag. Er is echter nog steeds een bepaalde hoeveelheid radioactiviteit in uw lichaam aanwezig. U kunt dus in lichte mate andere personen aan een geringe hoeveelheid straling blootstellen. Dit brengt weliswaar geen gevaar voor hun gezondheid met zich mee, maar de hoeveelheid straling dient toch altijd zo klein mogelijk te zijn. Daarom krijgt u voor een bepaalde tijd leefregels mee. Deze staan in een aparte folder. Deze folder krijgt u van de nucleair geneeskundige na uw ontslag. De nucleair geneeskundige vertelt u hoe lang u deze leefregels dient toe te passen.

Resultaat van de behandeling
Het radioactieve jodium zorgt er voor dat uw schildklier minder hard gaat werken of kleiner wordt. Het jodium begint te werken na enkele weken, en het uiteindelijke effect van de behandeling kan pas na enkele maanden worden vastgesteld. Tot die tijd gebruikt u meestal gewoon uw oude medicijnen. Als u op controle komt bekijkt uw internist hoe uw schildklier op de behandeling heeft gereageerd. Een enkele keer komt het voor dat de behandeling een of twee keer moet worden herhaald om een beter resultaat te bereiken. Ook bestaat de mogelijkheid dat uw schildklier door het radioactieve jodium te langzaam gaat werken. U moet in dat geval schildklierhormoontabletjes blijven gebruiken.

Zwangerschap - Belangrijke informatie

  • Als u zwanger bent, kan u dit onderzoek niet doen. Vermoed u dat u zwanger bent? Vertel dit dan aan uw arts.
  • Als u borstvoeding geeft, vertel dit dan ook. Bij sommige behandelingen is het beter om met het geven van borstvoeding te stoppen.

Allergisch?
Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium? Meld dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Meer informatie

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label