Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Hartshuntonderzoek
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Hartshuntonderzoek

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor Hart Shuntonderzoek (Rechts Links) met longscan.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling nucleaire geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is shuntonderzoek?
Bij een shuntonderzoek wordt met behulp van een radioactieve stof bepaald of er een shunt, ofwel een opening, bestaat tussen het rechter- en linkerdeel van het hart. Een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof wordt bij u toegediend. Deze vloeistof wordt opgenomen in de haarvaatjes van de longen zodat de doorbloeding van de longen zichtbaar wordt gemaakt. Bij een shunt zal een deel van het stofje ook in andere organen zichtbaar worden. De foto's worden gemaakt met een gammacamera. Dit is een camera die radioactieve straling kan meten. Uw specialist krijgt op deze manier informatie over de bloedcirculatie.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U krijgt van de laborant via een vleugelnaaldje in een ader in de arm een radioactieve vloeistof toegediend. U ligt hierbij op de buik op een onderzoekstafel. Omdat u op de buik ligt wordt het stofje beter verdeeld in de longen. Tijdens het toedienen moet u enkele malen diep in en uitademen. Hierdoor wordt de vloeistof zo goed mogelijk in de haarvaatjes van de longen verdeeld.

Meteen na de injectie wordt een foto gemaakt van het hoofd tot en met de bovenbenen.

Daarna wordt een SPECTCT gemaakt. Dit zijn doorsnedefoto’s van de longen. De camera’s draaien dan langzaam om uw bovenlichaam heen. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Dit onderzoek wordt gecombineerd met een CT. Dit zijn foto’s waarbij een lage dosis röntgenstraling wordt gebruikt. 

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Wat merkt u van het onderzoek?
De toediening van de radioactieve stof voelt aan als een prik voor bloedafname. 

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Belangrijk

  • Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label