Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Longscan (alleen perfusie)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Longscan (alleen perfusie)

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een longscan (longscintigrafie). Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is een longscintigrafie?
Een longscintigrafie of een longscan is een onderzoek waarbij met behulp van een radioactieve stof de doorbloeding van de longen in beeld wordt gebracht. Via een ader in de arm wordt bij u een injectie gegeven met een licht radioactieve vloeistof. De foto's worden gemaakt met een gammacamera. Dit is een camera die radioactieve straling kan meten. Uw specialist krijgt op deze manier informatie over de aan- of afwezigheid van longembolieën (bloedstolseltjes in de longen), en over de functieverdeling van de linker- en de rechterlong.  

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U krijgt van de laborant via een vleugelnaaldje in een ader op de handrug een radioactieve vloeistof toegediend. U ligt hierbij op de buik op een onderzoekstafel. Omdat u op de buik ligt, wordt het stofje beter verdeeld in de longen. Tijdens het toedienen moet u enkele malen diep in en uitademen. Hierdoor wordt de vloeistof zo goed mogelijk in de haarvaatjes van de longen verdeeld. U komt daarna op de rug op de onderzoekstafel te liggen. Meteen na de injectie worden foto’s van de longen gemaakt vanuit verschillende richtingen (4 tot 6 foto’s). Elke foto duurt een paar minuten waarbij u stil moet blijven liggen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Daarna wordt een SPECTCT gemaakt. Dit zijn doorsnedefoto’s van de longen. De camera’s draaien dan langzaam om uw bovenlichaam heen. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Dit onderzoek wordt gecombineerd met een CT. Dit zijn foto’s waarbij een lage dosis röntgenstraling wordt gebruikt. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een uur.

Het kan voorkomen dat er aanvullend een longscan ventilatie moet worden gemaakt. Bij de vraagstelling longembolie kan een ventilatiescan meer duidelijkheid geven. Dit is een onderzoek waarbij u radioactieve lucht moet inademen. Mocht dit onderzoek nodig zijn, dan wordt hiervoor nog in dezelfde week op vrijdag een nieuwe afspraak gemaakt. U krijgt dit direct na dit onderzoek te horen.

Wat merkt u van het onderzoek?
De toediening van de radioactieve stof voelt aan als een prik voor bloedafname. 

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Belangrijk

  • Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de ‘wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal’.
  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde.
T (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label