Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Longscan (ventilatie)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Longscan (ventilatie)

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een longscan (longscintigrafie). Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is een longscintigrafie?
Met dit onderzoek onderzoeken we hoe de lucht zich in de longen verdeelt. Door lucht in te ademen, waaraan een kleine hoeveelheid radioactiviteit is toegevoegd, kan de verdeling van de ingeademde lucht in de longen zichtbaar worden gemaakt. Deze lucht is reukloos en niet schadelijk. De foto's worden gemaakt met een gammacamera. Dit is een camera die radioactieve straling kan meten. Uw specialist krijgt op deze manier informatie over de aan- of afwezigheid van longembolieën (bloedstolseltjes in de longen), en over de functieverdeling van de linker- en de rechterlong.  

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U komt voor een gammacamera te zitten. Terwijl u zit ademt u radioactieve lucht in en uit via een mondstukje. De neus wordt met een klemmetje dicht gehouden. U krijgt net zoveel lucht binnen als normaal, maar het ademen kan wat zwaarder aanvoelen. Tijdens het inademen van de radioactieve lucht wordt een foto gemaakt. We maken 6 foto’s in verschillende richtingen. 

In totaal duurt het onderzoek ongeveer een half uur.

Wat merkt u van het onderzoek?
De toediening van de radioactieve stof voelt aan als een prik voor bloedafname.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Belangrijk

  • Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de ‘wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal’.
  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde.
T (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label