Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Lymfescan armen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Lymfescan armen

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een lymfescan (lymfescintigrafie) van de armen. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is lymfescintigrafie van de armen?
In de handen wordt een kleine hoeveelheid van een licht radioactieve vloeistof gespoten. Deze vloeistof wordt door de lymfebanen en lymfeklieren naar de borstholte afgevoerd. Uiteindelijk komt de lymfe in de bloedbaan terecht. De radioactieve vloeistof zendt gedurende korte tijd straling uit.

Met speciale apparatuur, een gammacamera, wordt de straling gemeten. Zo kan het transport door de lymfebanen van de armen zichtbaar gemaakt worden. Uw specialist krijgt hiermee informatie over het bestaan van lymfoedeem. Lymfoedeem is een vochtophoping in de armen door een gestoorde lymfe-afvloed.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
De laborant vraagt u op een krukje plaats te nemen voor de gammacamera. U legt de armen met gespreide handen op de camera. De nucleair geneeskundige geeft u een prikje met een zeer dun naaldje in een huidplooi tussen de wijsvinger en middelvinger van beide handen. Er wordt een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof onder de huid gespoten. Na de injectie wordt een foto gemaakt. In totaal duurt dit eerste deel ongeveer 20 minuten. Daarna mag u de afdeling verlaten. Het is belangrijk om in de tussentijd minimaal 15 minuten de handen en de vingers te blijven bewegen. U kunt bijvoorbeeld droog piano spelen of in een stressballetje knijpen.

Ongeveer 2,5 tot 3 uur na het eerste gedeelte wordt een aantal foto’s gemaakt om de lymfestroom van de gehele armen in beeld te brengen. Deze tweede serie foto’s duurt ongeveer 50 minuten. U krijgt dan geen prikjes meer. Hierna is het onderzoek klaar. Het totale onderzoek neemt ongeveer 3,5 uur in beslag.

Wat merkt u van het onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Belangrijk

  • Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label