Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Brilafwijking
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Brilafwijking

Wat is een brilafwijking?
Een brilafwijking is een afwijkende vorm van het oog waardoor het beeld dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies valt. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld. Er bestaan verschillende soorten brilafwijkingen.

Myopie: bijziend of min-bril
Myopie wil zeggen dat het oog in verhouding te groot is. Het beeld dat het oog binnenkomt, valt daardoor niet op het netvlies maar ervoor. Bijzienden zien in de verte slechter dan dichtbij. Toch kunnen zij ook problemen hebben met kijken dichtbij.

Hypermetropie: verziend of plus-bril
Hypermetropie wil zeggen dat het oog in verhouding te klein is. Het beeld dat het oog binnenkomt valt daardoor niet op het netvlies, maar juist erachter. Verzienden zien dichtbij slechter dan op afstand. Toch kunnen zij ook problemen hebben met verzien. Verzienden moeten het oog namelijk extra inspannen om goed te kunnen zien.

Astigmatisme: cilinderafwijking
Bij hiervoor genoemde brilafwijkingen is het uitgangspunt dat het oog zuiver bolvormig is. Bij een cilinderafwijking is het oog in één richting bolvormiger dan in de andere richting. Bij bijvoorbeeld een ei of een rugbybal is dit ook het geval. Het licht dat op de meest bolle kant valt, wordt sterker gebroken dan het licht dat op de minder bolle kant valt (brekend vermogen). Hierdoor wordt het waargenomen beeld vervormd en dit kan problemen geven voor zowel dichtbij als op afstand. Deze brilafwijking wordt gecorrigeerd met een cilinderglas.

Anisometropie
Het hoeft niet zo te zijn dat beide ogen dezelfde brilafwijking hebben. Is er verschil dan spreken we van een anisometropie. Juist bij deze afwijking is er een grote kans op het ontstaan van een lui oog, omdat de hersenen twee verschillende beelden ontvangen. Een scherper en een waziger beeld. Het meest wazige beeld wordt in de hersenen onderdrukt, zodat de prikkel tot ontwikkeling van het gezichtsvermogen van dat oog verdwijnt. Dit oog noemen we een lui oog.

Het bepalen van de objectieve brilafwijking
De oogarts of orthoptist bepaalt de brilafwijking. Beide ogen worden dan vooraf gedruppeld waardoor het oog zich niet meer scherp kan stellen en de pupil groter wordt. Hierdoor is het mogelijk de objectieve brilsterkte te bepalen. Ofwel, de brilsterkte zonder dat de ogen zich (on)bewust aanspannen. De brilafwijking wordt bepaald met een apparaat of een lampje met glazen. We adviseren u om een zonnebril of pet met klep mee te nemen.

Veranderingen van brilsterkte
Bij een myopie neemt de brilsterkte gedurende de jaren vaak toe. Hoe snel het toeneemt en wat uiteindelijk de sterkte zal worden is niet te voorspellen. Dit is afhankelijk van de groei van het oog. Bij een hypermetropie wordt er vaak bij de tweede meting een toename van de sterkte gezien.

Volwassenen kunnen voor het bepalen van de brilafwijking naar de opticien of optometrist. Kinderen mogen vanaf 8-jarige leeftijd naar de opticien/ optometrist mits er geen scheelzien en/of een lui oog is.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist. Polikliniek Oogheelkunde: T (076) 595 10 77

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label