Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Chalazion zwelling van een talgklier
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Chalazion zwelling van een talgklier

Wat is een chalazion?
Dit is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meiboom) in het ooglid. Per ooglid zijn er hier enkele tientallen van.

Wat is de oorzaak?
Door het verstopt raken van de uitvoergang kan de talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Het is een steriele ontsteking, die soms in tweede instantie gepaard kan gaan met een bacteriële ontsteking (infectie).

Wat zijn de verschijnselen?
Een pijnlijke of pijnloze zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid. Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.

Behandeling
Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal 2 maal daags gedurende 15 minuten een in heet water (zodat de ellebooghuid dit kan verdragen) gedrenkte schone zakdoek op het gezwollen ooglid. Een bijkomende infectie kan met antibiotica en eventueel corticosteroïd-houdende oogdruppels behandeld worden. Als het chalazion langere tijd bestaat wordt het onder lokale verdoving, door een sneetje in het ooglid verwijderd. Het sneetje wordt meestal aan de binnenkant van het ooglid gemaakt, zodat er niets van de buitenkant te zien is als het wondje genezen is. Direct na de behandeling mag de patiënt geen auto rijden. Een chalazion kan éénmalig zijn, het kan echter ook voorkomen dat op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion ontstaat. Dit wordt dan op de zojuist beschreven wijze behandeld.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de polikliniek Oogheelkunde: T (076) 595 10 77

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label