Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Druppelonderzoek met cyclodruppels
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Druppelonderzoek met cyclodruppels

Inleiding
U bent zelf of uw kind is door de orthoptist of oogarts onderzocht. Er is een onderzoek nodig om de oogsterkte te bepalen en na te gaan of een bril nodig is. Voor dit onderzoek is het druppelen van de ogen met cyclogyl oogdruppels nodig.

Wat is de werking van de druppels?
Door het boller maken van de ooglens kunnen we dichtbij scherp zien (accommodatie). De druppels schakelen de accommodatie tijdelijk uit. Dit is nodig omdat, de accommodatie de brilwaarden kan beïnvloeden. Een spiertje in het oog zorgt voor het vergroten van de pupil. Dit spiertje wordt ook tijdelijk uitgeschakeld waardoor de pupil groot wordt.

Gevolgen van de druppels

 • De druppels prikken een beetje. U of uw kind kunnen hiervan schrikken.
 • Door de oogdruppels wordt het zicht, met name dichtbij, tijdelijk minder. Houdt hier rekening mee. Binnen één á twee dagen is het zicht weer normaal.
 • Als de druppel goed ingewerkt is, is de pupil groot. U of uw kind kunnen hierdoor last hebben van scherp (zon)licht. Een zonnebril of zonneklep kan een goede oplossing zijn. De wijde pupil en dus de overgevoeligheid voor licht verdwijnt langzaam na het stoppen met druppelen, maar kan nog 2 dagen aanhouden.

Wanneer druppelt u de ogen?
Drie kwartier voor de afspraak moet u een druppel in beide ogen doen. Vijf minuten later herhaalt u dit. In totaal heeft elk oog dus twee druppels gehad.

Hoe druppelt u de ogen?

 • Was voor het druppelen uw handen.
 • De ogen van uw kind druppelen gaat het handigst als uw kind ligt en naar het plafond kijkt. U houdt dan met een vinger het onderooglid naar beneden en laat één druppel op de onderste helft van het oog vallen.
 • Direct na het druppelen drukt u het traanpuntje even dicht (voor zover dit mogelijk is).
 • Was na het druppelen uw handen.

Bij kleine kinderen is het druppelen soms erg moeilijk. Dan kunt u het volgende doen:

 • Leg uw kind rustig op de bank of op bed. Laat het de ogen dicht doen. Leg uit dat u een druppel op de buitenkant van het oog legt.
 • U druppelt vervolgens een druppel in de neushoek van het ooglid. Daar ontstaat dan een klein 'druppel-meertje'.
 • Vervolgens masseert u zachtjes het onderooglid iets naar beneden waardoor de druppel zich in de ooglidspleet kan verspreiden.

Hoe verloopt het onderzoek?
Na het druppelen duurt het onderzoek ongeveer tien minuten. Het is eenvoudig en pijnloos. Uw kind kan bij u op schoot zitten. De orthoptist of oogarts houdt enkele glaasjes voor het oog of doet de meting met een apparaat.

U ontvangt de uitslag direct na het onderzoek.

Belangrijk

 • Indien u of uw kind koorts heeft, is het beter om niet te druppelen. Het onderzoek kan dan niet doorgaan. Neem contact op met de poli om een andere afspraak te maken.
 • Het flesje oogdruppels altijd buiten bereik van kinderen houden. De druppels zijn bij inname gevaarlijk. Overgevoeligheid voor de druppels treedt zelden op.
 • Kinderen > 1 jaar; volgens het kinderformularium van her NKFK: oogdruppels 1%; 1 druppel, zo nodig herhalen na 5-10 minuten. 

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de polikliniek Oogheelkunde, te bereiken op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.

 • Locatie Amphia Breda/Oosterhout
  T (076) 595 10 77

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label