Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Foto's van de oogvaten fluorescentie angiogram
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Foto's van de oogvaten fluorescentie angiogram

Oogheelkunde

Samenvatting

 • Druppelschema voor thuis:
15 minuten voor vertrek beide ogen druppelen met: 1 druppel tropicamide en 1 druppel fenylefrine
10 minuten voor vertrek beide ogen druppelen met: 1 druppel tropicamide en 1 druppel fenylefrine
5 minuten voor vertrek beide ogen druppelen met: 1 druppel tropicamide en 1 druppel fenylefrine

 • U mag na het onderzoek niet zelf autorijden; 2 tot 4 uur lang kunt u last hebben van wazig zicht.
 • Leest u de folder helemaal door voor volledige informatie.
 • Bij drink FAG: u mag 2 uur voor het onderzoek niet eten of drinken (behalve water).

Inleiding
Uw oogarts heeft voor u een afspraak gepland om een foto van de bloedvaten in het netvlies in uw oog te laten maken. Dit heet een fluorescentie angiogram (FAG). Om de bloedvaten goed in beeld te kunnen brengen wordt een gele kleurstof gebruikt (Fluoresceïne). Deze kleurstof komt in uw bloed door middel van een infuus of door een drankje te dringen. Indien het niet speciaal met besproken is, kunt u er van uitgaan dat het bij u door middel van een infuus zal gebeuren.

Infuus FAG
Om een hoge concentratie van de kleurstof in het bloed te krijgen wordt de kleurstof via een infuus ingebracht. Sommige mensen voelen zich kortdurend misselijk na het inspuiten van de kleurstof, dit gaat gewoonlijk na 20-30 seconden vanzelf over. 

Drink FAG
De kleurstof wordt in limonade opgelost, het ziet er wat oranjerood uit en heeft geen duidelijke smaak. U mag 2 uur voor het onderzoek niet meer eten of te drinken (behalve water). Hierdoor wordt de kwaliteit van de foto beter. Direct na de foto mag u gewoon weer eten en drinken.

Het maken van de foto
Zodra de kleurstof in het oog zichtbaar is worden er foto's gemaakt van allebei de ogen en in alle richtingen. Het is belangrijk dat u zich goed concentreert op het maken van de foto's en de aanwijzingen van de fotograaf goed opvolgt. Houdt uw hoofd rustig tegen de steun en kijk in de richting die de fotograaf aangeeft. Knijp uw ogen niet dicht maar probeer ze zo goed mogelijk wijd open te houden. He onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en is niet pijnlijk.

Voorbereiding
Pupilverwijding

 • Om een goede kwaliteit foto's te krijgen moeten de pupillen maximaal wijd zijn. U krijgt druppels mee (Tropicamide 0,5%, Fenylefrine 5%) die u tevoren zelf thuis moet druppelen.
 • De druppels krijgt u tezamen met deze folder bij het maken van de afspraak.
 • Als u het moeilijk vindt om zelf thuis te druppelen is het verstandig om iemand te vragen dit voor u te doen.
 • De druppels werken 2-4 uur, u hoeft dus niet bang te zijn dat de druppels uitgewerkt zijn als u in het ziekenhuis komt.
15 minuten voor vertrek beide ogen druppelen met: 1 druppel tropicamide en 1 druppel fenylefrine
10 minuten voor vertrek beide ogen druppelen met: 1 druppel tropicamide en 1 druppel fenylefrine
5 minuten voor vertrek beide ogen druppelen met: 1 druppel tropicamide en 1 druppel fenylefrine

Kleding

 • U wordt verzocht om kleding met losse mouwen te dragen.

Na het onderzoek

 • De eerste uren na het druppelen kan uw zicht wazig zijn door de pupilverwijding, u mag dan niet zelf autorijden. Het wazig zien houdt 2 tot 4 uur aan, het kan dan prettig zijn om een zonnebril te dragen.
 • De fluoresceïne is een gele kleurstof, uw huid kan de eerste 24 uur na het onderzoek geel van kleur zijn. De kleurstof wordt via de urine uitgescheiden, hierdoor is de urine geel/oranje van kleur. Probeer de eerste 24 uur exra te drinken (2 tot 4 glazen).

Allergie
Het kan zijn dat u allergisch bent voor fluoresceïne; indien u ooit een allergische reactie heeft gehad bij het maken van een FAG geeft u dit dan door aan uw oogarts. Allergieën voor contrastvloeistof zijn geen contra-indicatie voor een FAG; de FAG mag in dit geval gewoon door gaan.

Zwangerschap
Bent u zwanger? Geeft u dit dan door aan uw oogarts.

Bijwerkingen
Krijgt u na de foto’s last van pijnlijke, rode ogen en gaat u waziger zien? Neem dan contact op met de dienstdoende oogarts, via het algemene nummer van het ziekenhuis: (076) 595 50 00.

Uitslag
U krijgt de uitslag van de foto van uw oogarts. Bij het maken van de afspraak voor de foto is ook de afspraak voor de uitslag gemaakt.

Vragen?
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de polikliniek oogheelkunde van 8:00-16:30 op telefoonnummer: (076) 595 10 77

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label