Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Glasvochtloslating
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Glasvochtloslating

Wat is glasvochtloslating?
Het oog is een bolletje met daarin gelei-achtig materiaal dat we glasvocht of glasachtig lichaam noemen. Dit glasachtig lichaam zit op enkele plekken vastgeplakt aan de binnenbekleding van het oog: het netvlies. Dit ziet u ook op tekening 1. Het loslaten van het glasachtig lichaam wordt glasvochtloslating genoemd.

Oorzaak
Naarmate het oog ouder wordt, treedt er een veranderingsproces van het oog op. Het glasachtig lichaam wordt minder elastisch en krimpt. Het laat vanzelf en vaak plotseling los van de randen en het netvlies (zie tekening 2). Glasvochtloslating komt bij iedereen voor, meestal tussen de 50 en 60 jaar. Het loslaten kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar het moment van optreden is niet te voorspellen.

Verschijnselen
Als glasvochtloslating optreedt, merkt u dat er troebelingen in uw beeld voorbij zweven. Deze kunnen eruit zien als zwarte stipjes, een soort grote vlieg of een spinrag. Omdat het glasachtig lichaam zich lostrekt van het netvlies, kan het glasvocht trekken aan het netvlies. Dit gaat gepaard met lichtflitsen, alsof iemand een foto maakt. Bij de meeste mensen verdwijnen de vlekken en troebelingen vanzelf doordat ze onderin het oog wegzakken of omdat ze oplossen. Dit duurt enkele maanden. Soms kunt u na enige maanden nog steeds een vlekje hebben dat door het oog beweegt. Dit kunt u in het begin als lastig ervaren maar u went er snel aan.

Complicaties
Op de plaats waar het glasachtig lichaam losgetrokken wordt van het netvlies, kunnen bij een kleine groep patiënten (zo’n 5%) kleine scheurtjes ontstaan in het netvlies. Als deze niet op tijd door de oogarts ontdekt en behandeld worden, kan netvliesloslating ontstaan. Het is daarom belangrijk dat iedereen, bij wie een loslating van het glasachting lichaam optreedt, oogheelkundig onderzoek krijgt om te bekijken of er scheurtjes in het netvlies zijn ontstaan.

Risicofactoren
Als u een hoge bijziendheid heeft (meer dan –5 dioptrie) of als u een staaroperatie heeft ondergaan, heeft u een verhoogd risico op een scheurtje in het netvlies.

Behandeling
Zolang er geen scheurtjes in het netvlies ontstaan, hoeft glasvochtloslating niet behandeld te worden. Helaas kan aan de bewegende vlekken niets gedaan worden. De oogarts onderzoekt of er scheurtjes in uw netvlies zijn opgetreden. Hiervoor krijgt u eerst enkele druppels in uw oog die uw pupil verwijden zodat de oogarts uw hele netvlies kan bekijken. Als er scheurtjes worden ontdekt, dan kunnen deze, afhankelijk van de locatie en de grootte, mogelijk soms door middel van een laser worden behandeld.

Wanneer contact opnemen?
Krijgt u na het oogheelkundig onderzoek last van:

  • Een toename van lichtflitsen;
  • Een toename van bewegende vlekken;
  • Het onstaan van een donkere niet-bewegende vlek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Polikliniek Oogheelkunde, bereikbaar tussen 8.00 en 12.00 uur en 13.00 uur en 16.00 uur. T (076) 595 10 77

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label