Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Kinderen en contactlenzen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Kinderen en contactlenzen

Als oogarts, orthoptist en contactlensspecialist horen wij vaak de vraag: “Op welke leeftijd kunnen mijn kinderen beginnen met het dragen van contactlenzen?” Dit is een goede vraag. Voor het oog is de leeftijd eigenlijk niet eens zo belangrijk. Veel belangrijker is motivatie en discipline. Deze informatiebrief is bedoeld voor ouders, om u te helpen een keuze te maken of uw zoon of dochter al toe is aan het dragen van contactlenzen.

Motivatie
De behoefte om contactlenzen te dragen moet uit het kind zelf komen. Het dragen van contactlenzen vraagt toch meer aandacht vergeleken met het dragen van een bril. Meestal is de motivatie bij kinderen geen probleem.

Discipline
Als ouder dient u zich er van bewust te zijn dat er een iets verhoogd risico is op ooginfecties bij het dragen van contactlenzen. Daarbij geldt dat, hoe meer men zich aan de draag- en verzorgingsadviezen van de contactlensspecialist houdt en hoe beter de hygiëne is bij het omgaan met en bewaren van contactlenzen, hoe lager het infectierisico wordt. Of uw kind al de discipline heeft om verantwoordelijk en hygiënisch met contactlenzen om te gaan, kunt u als ouder het beste beoordelen. Verder kunnen een goede aanpassing van de lenzen en goede begeleiding door de contactlensspecialist het risico verder beperken. Het is handig als u zelf contactlenzen draagt, maar dit is natuurlijk niet noodzakelijk. Wel moet u zelf ook positief zijn over het dragen van contactlenzen bij uw kind.

Harde of zachte lenzen
In het algemeen kan gesteld worden dat het risico op infecties lager is bij harde contactlenzen dan bij zachte contactlenzen. Daarom wordt vaak voor kinderen het advies gegeven te starten met het dragen van harde lenzen.

Het onderzoek van de contactlensspecialist
Als u kiest voor contactlenzen voor uw kind, of u wilt aanvullend advies, dan kunt u terecht bij Oculenti, de contactlensspecialisten van het Amphia ziekenhuis. Deze contactlensspecialisten werken nauw samen met de oogartsen. Tijdens het eerste onderzoek zal worden gekeken welk type contactlens de beste keus is. Sommige ogen zijn meer geschikt voor harde contactlenzen en andere ogen meer voor zachte contactlenzen.

Voor- en nadelen van beide soorten worden toegelicht
Bij het maken van de keuze spelen verder persoonlijkheid, vrijetijdsbesteding en eigen voorkeur een belangrijke rol. Harde contactlenzen worden vaak na 1 of 2 jaar vervangen. Zachte contactlenzen worden vaak maandelijks vervangen. Verder wordt voor elke nieuwe contactlensdrager bij Oculenti een oefen- en instructie afspraak gepland, waarin het hygiënisch en correct omgaan met de contactlenzen wordt geleerd. Een eerste onderzoek is vrijblijvend en altijd gratis. Wilt u hiervoor een afspraak maken, dan kunt u onderstaand telefoonnummer bellen.

Met vriendelijke groet,

Oogartsen en Oculenti Contactlensspecialisten van het Amphia ziekenhuis. Telefoon: (076) 59 52 294 of (0162) 32 74 46.

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label