Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Laserbehandeling tegen glaucoom
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Laserbehandeling tegen glaucoom

(perifere iridotomie)

Samenvatting
Bij u is het oog anders gebouwd dan normaal. U heeft hierdoor kans op momenten van hele hoge oogdruk. Hierdoor zou u de oogziekte ‘glaucoom’ kunnen krijgen. Bij glaucoom beschadigt de oogzenuw in het oog en hierdoor kan het zicht achteruit gaan. Uw oogarts stelt een laserbehandeling voor waardoor deze momenten van hoge oogdruk voorkomen worden. De behandeling is in de regel niet pijnlijk en duurt ongeveer 10 minuten. Een uur na de behandeling wordt nog eens de oogdruk gemeten.

Wat is glaucoom?
In het oog heerst een bepaalde druk: de oogdruk. Als de oogdruk te hoog is, dan is dat schadelijk voor de oogzenuw. De oogzenuw is erg belangrijk voor het kijken, want het beeld dat wordt opgevangen door het oog wordt via de oogzenuw naar de hersenen getransporteerd. In de hersenen wordt het beeld van het oog verwerkt en beleefd. Is de oogzenuw beschadigd, dan spreekt men van glaucoom.

Wat merkt de patiënt van glaucoom?
Het bijzondere van glaucoom is dat men er de eerste jaren vaak helemaal geen last van heeft. Later verdwijnen er stukken uit het gezichtsveld. Nog later wordt ook de gezichtsscherpte aangetast waardoor de fijne details in het zicht verdwijnen. Helaas is dit proces van schade onomkeerbaar. Ook een bril helpt niet tegen glaucoom.

Hoe wordt glaucoom behandeld?
Er bestaat geen behandeling om een kapotte oogzenuw te repareren. De enige behandeling die mogelijk is voor glaucoom bestaat uit het voorkomen dat de ziekte nog erger wordt. Hiertoe dient de oogdruk verlaagt verlaagd te worden. Het verlagen van de oogdruk kan door middel van oogdruppels, tabletten, een laserbehandeling of een operatie.

Wat is de oorzaak van te hoge oogdruk?
In de meeste gevallen is de oorzaak van te hoge oogdruk onbekend. Bij een aantal patiënten kan wel een oorzaak gevonden worden. Het oog is een ronde bol die voornamelijk gevuld is met water. Dit water heet kamerwater. Voor de duidelijkheid: het gaat dus niet om traanvocht. Traanvocht bevindt zich buiten het oog en dient om het oog aan de buitenkant te bevochtigen. Kamerwater wordt binnen in het oog geproduceerd, en binnen in het oog ongemerkt ook weer afgevoerd. De normale route van kamerwater is van achter in het oog (waar het wordt geproduceerd) naar de voorkant van het oog waar het via de kamerhoek wordt afgevoerd. Is de kamerhoek afgesloten dan is dus de afvoer van het kamerwater belemmerd en kan de oogdruk stijgen.

Wat is er met mijn oog aan de hand?
Bij sommige mensen is het oog afwijkend gebouwd. In uw situatie is er achter de iris een hogere druk dan voor de iris. Hierdoor kan de iris naar voren gedrukt worden waardoor de kamerhoek afgesloten wordt en de oogdruk kan stijgen. De oogdruk kan hierdoor het ene moment normaal zijn, en het andere moment veel te hoog. Deze momenten van hele hoge oogdruk leveren over het algemeen geen klachten op, maar zijn wel schadelijk voor het oog.

Wat is de behandeling van een afgesloten kamerhoek?
Met een laser behandeling (medische term: perifere iridotomie) wordt een gaatje in de iris gemaakt. Het drukverschil in het oog wordt opgeheven en hierdoor kan de iris niet meer de afvoer van het kamerwater belemmeren. In de meeste gevallen is deze behandeling voldoende om een afgesloten kamerhoek weer open te krijgen. Heel soms lukt dit niet voldoende en kan het zijn dat de ooglens dan operatief uit het oog verwijderd moet worden.

Hoe gaat de laserbehandeling in zijn werk?
Er zijn verschillende soorten laser behandelingen voor het oog. De behandeling waar het hier om gaat is snel, veilig en pijnloos. Ter voorbereiding wordt het oog gedruppeld. Vervolgens zit u met uw hoofd in een toestel zoals u dat kent van de polikliniek. Via een contactlens wordt met een laserstraal een gaatje gemaakt in de iris. Dit duurt enkele minuten en doet geen pijn. De behandeling gebeurt meestal aan beide ogen en hoeft slechts zelden te worden herhaald. Een uur na de behandeling zal de oogdruk nog eens gemeten worden. Hierna mag u naar huis. Het zicht kan de rest van de dag nog iets wazig zijn en is in elk geval de volgende dag weer helder.

Heeft een laserbehandeling risico’s?
De laserbehandeling beschreven in deze folder is veilig. In ongeveer 10% van de gevallen treedt er een onschuldige stijging van de oogdruk op na de behandeling. Deze oogdruk stijging is maar tijdelijk (ongeveer 24 uur) en wordt behandeld met een extra druppel of een tabletje. In zeldzamere gevallen (minder dan 1%) kan er een bloeding optreden van de iris. Hierdoor is het zicht na de behandeling erg wazig. Gelukkig wordt het bloed door het oog weer opgeruimd en het zicht herstelt zich weer binnen enkele dagen. Tot slot kan het zijn dat de lens geraakt wordt door de laserstraal. Hierdoor zou de ooglens troebel kunnen worden en dit heet dan staar. Een staaroperatie kan dit weer verhelpen. De kans op staar na een laserbehandeling is uitermate klein.

Vragen?
Als u vragen heeft of last heeft van één van de klachten genoemd bij ‘Mogelijke bijwerkingen’, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer: T (076) 595 10 77

Buiten deze tijden kunt u bellen met de dienstdoende oogarts via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis:
T (076) 595 50 00.

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label