Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Laserbehandeling tegen pigmentdispersie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Laserbehandeling tegen pigmentdispersie

Samenvatting
Bij u is het oog anders gebouwd dan normaal. Dit is niet ernstig. Wel heeft u hierdoor kans op momenten van hoge oogdruk, men name na lichamelijke inspanning. Hierdoor zou u de oogziekte ‘glaucoom’ kunnen krijgen. Uw oogarts stelt een laserbehandeling voor waardoor deze momenten van hoge oogdruk voorkomen worden. De behandeling is in de regel niet pijnlijk en duurt ongeveer 10 minuten. Een uur na de behandeling wordt nog eens de oogdruk gemeten.

Wat is glaucoom?
In het oog heerst een bepaalde druk: de oogdruk. Als de oogdruk te hoog is, dan is dat schadelijk voor het oog. Vooral de oogzenuw is erg gevoelig voor te hoge oogdruk. De oogzenuw is erg belangrijk voor het kijken, want het beeld dat wordt opgevangen door het oog wordt via de oogzenuw naar de hersenen getransporteerd. In de hersenen wordt het beeld dat men ziet verwerkt en beleefd. Is de oogzenuw beschadigd, dan spreekt men van glaucoom. Het bijzondere is dat men er de eerste jaren vaak helemaal geen last van heeft. Later verdwijnen er stukken uit het gezichtsveld. Nog later wordt ook de gezichtsscherpte aangetast en verdwijnen de details in het zicht. Helaas is dit proces van schade onomkeerbaar. Ook een bril helpt niet tegen glaucoom.

Hoe wordt glaucoom behandeld?
Zoals gezegd bestaat er geen behandeling om een kapotte oogzenuw te repareren. De enige behandeling die mogelijk is voor glaucoom bestaat eruit om de oogdruk te verlagen. Hierdoor zal de ziekte tot stilstand komen of vertraagd worden. Het doel van de behandeling is dus om te voorkomen dat de ziekte nog erger wordt. Het verlagen van de oogdruk kan door middel van druppels, tabletten, een laserbehandeling of een operatie.

Wat is de oorzaak van te hoge oogdruk?
Dit is in de meeste gevallen onbekend. Bij een aantal patiënten (bv bij pigmentdispersie) kan wèl een oorzaak gevonden worden. Het oog is een ronde bol die voornamelijk gevuld is met water (zie tekening op ommezijde). Dit water heet kamerwater. Voor de duidelijkheid: het gaat niet om traanvocht dat zich bevindt buiten het oog en dient om het oog te bevochtigen. Kamerwater bevindt zich alleen binnenin het oog. Het wordt achter de iris geproduceerd, stroomt via de pupilopening naar de voorkant van het oog waar het via de kamerhoek wordt afgevoerd. Is de kamerhoek afgesloten en de afvoer van het kamerwater belemmerd, dan kan de oogdruk stijgen.

Wat is pigmentdispersie?
Pigment zijn kleine korreltjes die achter de iris zitten en de iris haar kleur geven. Dit pigment hoort vast te zitten maar kan soms los laten en door het oog gaan dwarrelen (dispersie). Dit pigment kan in de kamerhoek terecht komen en zo de afvoer van kamerwater belemmeren. Hierdoor stijgt de oogdruk.

Wat is er met mijn oog aan de hand?
Bij sommige mensen is het oog afwijkend gebouwd. In uw situatie is er voor de iris een hogere druk dan achter de iris. Hierdoor kan de iris naar achteren gedrukt worden waardoor de iris tegen de ooglens schuurt. Pigment laat van de iris los en er ontstaat pigmentdispersie. Pigmentdispersie leidt gek genoeg niet in alle gevallen tot hoge oogdruk. Soms laat pigment slechts na forse lichamelijk inspanning los en veroorzaakt zo een aanval van hoge druk. Kort gezegd: de oogdruk kan het ene moment normaal zijn, en het andere moment veel te hoog. Op de lange duur is dit schadelijk voor het oog.

Waarom een laserbehandeling?
Met een laser behandeling (medische term: perifere iridotomie) wordt een gaatje in de iris gemaakt. Hierna is de oogdruk voor en achter de iris gelijk waardoor minder pigment losgeschuurd wordt en momenten van hoge druk vermeden worden.

Hoe gaat de laserbehandeling in zijn werk?
Er zijn verschillende soorten laserbehandelingen voor het oog. De behandeling waar het hier om gaat is snel, veilig en pijnloos. Ter voorbereiding wordt het oog gedruppeld. Vervolgens zit u met uw hoofd in een toestel zoals u dat kent van de polikliniek. Via een contactlens wordt met een laserstraal een gaatje gemaakt in de iris. Dit duurt enkele minuten en doet geen pijn. De behandeling gebeurt meestal aan beide ogen en hoeft slechts zelden te worden herhaald. Een uur na de behandeling zal de oogdruk nog eens gemeten worden. Hierna mag u naar huis. Het zicht kan de rest van de dag nog iets wazig zijn en is in elk geval de volgende dag weer helder.

Heeft een laserbehandeling risico’s?
De laserbehandeling beschreven in deze folder is veilig. In ongeveer 10% van de gevallen treedt er een onschuldige stijging van de oogdruk op na de behandeling. Deze oogdruk stijging is maar tijdelijk (ongeveer 24 uur) en wordt behandeld met een extra druppel of een tabletje. In zeldzamere gevallen (minder dan 1%) kan er een bloeding optreden van de iris. Hierdoor is het zicht na de behandeling erg wazig. Gelukkig wordt het bloed door het oog weer opgeruimd en het zicht herstelt zich weer binnen enkele dagen. Tot slot kan het zijn dat de lens geraakt wordt door de laserstraal. Hierdoor zou de ooglens troebel kunnen worden en dit heet dan staar. Een staaroperatie kan dit weer verhelpen. De kans op staar na een laserbehandeling is uitermate klein.

Vragen?
Als u vragen heeft of last heeft van één van de klachten genoemd bij ‘Mogelijke bijwerkingen’, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer: T (076) 595 10 77

Buiten deze tijden kunt u bellen met de dienstdoende oogarts via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis:
T (076) 595 50 00.

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label