Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

LTP
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Laser trabeculoplastiek

(LTP)

Inleiding
Er is voor u een afspraak gemaakt voor een LTP. Dit is een laserbehandeling om de oogdruk te verlagen. De behandeling duurt ongeveer 5 minuten en is pijnloos. Ter voorbereiding wordt het oog gedruppeld. Tijdens de behandeling zit u met uw kin in een kinsteun die u kent van de polikliniek. U ziet een fel licht en soms wat lichtflitsen, en een uur na de behandeling wordt nog eens de oogdruk gemeten. Het zicht kan de rest van de dag nog iets wazig zijn, en is in elk geval de volgende dag weer helder.

Achtergrond
Het oog is een ronde bol die voornamelijk gevuld is met water. Dit zogeheten kamerwater (niet te verwarren met het traanvocht dat zich buiten het oog bevindt) wordt in het oog geproduceerd, en binnen in het oog ongemerkt ook weer afgevoerd. Voor een goede werking van het oog moet er een bepaalde druk in het oog zijn, maar deze mag niet te hoog zijn. Een te hoge oogdruk kan de oogzenuw beschadigen (zie tekening). Als de oogzenuw beschadigd is, heet dit glaucoom. Glaucoom leidt in de regel tot uitval van het gezichtsveld, maar kan een later stadium ook de gezichtsscherpte aantasten. De behandeling van glaucoom bestaat uit het verlagen van de oogdruk, om zo te voorkomen dat de oogzenuw verder beschadigd. Verlagen van de oogdruk kan d.m.v. oogdruppels, een laserbehandeling of een operatie. Welke behandeling het beste is, kan per patiënt verschillen. Met de laser wordt een 100-tal minuscule gaatjes gemaakt op de plek in het oog waar het kamerwater wordt afgevoerd (in de hoek tussen iris en hoornvlies: zie tekening in de rechterkolom).

Dit stimuleert de afvoer van het kamerwater, waardoor hopelijk de druk daalt. In 50% van de gevallen is de behandeling effectief, en daalt de druk. In de overige gevallen heeft de behandeling helaas geen effect. Risico’s van de behandeling zijn er nauwelijks; in het ergste geval kan er juist een stijging van de oogdruk optreden, die vrijwel altijd na enkele dagen weer over is. Het effect van de behandeling houdt in de regel slechts enkele jaren aan.

Vragen?
Als u vragen heeft of last heeft van één van de klachten genoemd bij ‘Mogelijke bijwerkingen’, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer: T (076) 595 10 77

Buiten deze tijden kunt u bellen met de dienstdoende oogarts via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis:
T (076) 595 50 00.

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label