Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Optometrist
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Optometrist

Inleiding
Deze informatiebrief krijgt u omdat u een afspraak heeft gekregen bij een optometrist. In deze folder kunt u lezen wat een optometrist is.

Wat is een optometrist?
Een optometrist is een vrij nieuw beroep in Nederland. De laatste jaren zijn optometristen in toenemende mate werkzaam in Nederlandse ziekenhuizen. Ook de oogartsen van het Amphia Ziekenhuis hebben gekozen om steeds meer te werken met optometristen. Optometristen hebben een vierjarige oogheelkundige opleiding gevolgd. Een optometrist levert oogheelkundige zorg in de vorm van eigen spreekuren op de polikliniek oogheelkunde, net als een oogarts. Een optometrist werkt altijd onder toezicht en verantwoordelijkheid van een oogarts.

Waarom bij de optometrist?
Door de toenemende vergrijzing en behandelingsmogelijkheden is er steeds meer vraag naar oogheelkundige zorg. Hierdoor wordt het drukker op de polikliniek oogheelkunde. Om de toenemende drukte het hoofd te kunnen bieden, wordt de oogarts op de polikliniek ondersteund door optometristen. Optometristen zijn zo te vergelijken met de praktijkondersteuners in een moderne huisartsenpraktijk. Op deze manier kunnen we het hoge niveau van zorg waarborgen zonder dat de wachttijden voor onze oogpoli oplopen.

Wat doet een optometrist?
Een optometrist verricht een volledig oogonderzoek op exact dezelfde manier als een oogarts. Als er geen afwijkingen aan het oog zijn, zal de optometrist in de regel het consult zelfstandig afhandelen. Bij eenvoudige oogafwijkingen kan de optometrist zelf de diagnose stellen en een behandelplan opstellen. Als de afwijkingen ingewikkelder zijn, of als er geopereerd moet worden, gaat de behandeling over naar een oogarts.

Bij twijfel of onduidelijkheden zal altijd een oogarts geraadpleegd worden. Dit is altijd aansluitend aan het bezoek aan de optometrist. Ook kunt u een optometrist tegenkomen terwijl u al jaren bij de oogarts onder behandeling bent. Controles worden steeds vaker om en om gedaan: de ene keer controleert de optometrist, de volgende keer de oogarts. Ook hier geldt weer dat, als de optometrist afwijkingen constateert, de oogarts direct wordt geraadpleegd.

Wat als u graag wilt dat er ook nog een oogarts naar uw ogen kijkt?
Als u dit te kennen geeft aan de optometrist, wordt dit voor u geregeld nadat de optometrist klaar is met het onderzoek. Dit is nooit een probleem.

Tot slot
Net als bij een eerste bezoek aan een oogarts, is een oogonderzoek bij de optometrist inclusief het 'indruppelen' van de ogen. Hierdoor worden de pupillen groot en kan de binnenkant van het oog bekeken worden. Met grote pupillen kan het zicht wazig worden. Dit effect is bij de ene patiënt sterker dan bij de andere en duurt ongeveer 1 uur, maar soms ook langer. Houdt u er rekening mee dat autorijden niet verstandig is met slecht zicht. Of het zicht goed genoeg is om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen, beoordeelt u zelf. Bij twijfel wordt autorijden afgeraden.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Polikliniek Oogheelkunde: T (076) 595 10 77

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label