Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Staar en reuma
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Staar en reuma

Bij u is staar geconstateerd en is besloten om de staar te opereren. Alleen als u ook reuma heeft, is deze extra informatie voor u bedoeld. Staar betekent dat de ooglens in het oog troebel geworden is. Dit is een normaal verouderingsproces. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens uit het oog gehaald, en vervangen door een kunststof lens. In de meeste gevallen wordt hierna het zicht een stuk beter.

Staar en reuma
Een staaroperatie heeft voor alle patiënten een zeker risico. De risico’s van een staaroperatie bij mensen met reuma zijn echter nog iets hoger dan gemiddeld. Er bestaat een kans dat er na de staaroperatie een afwijking aan het hoornvlies ontstaat, een zogenaamde melting. Een melting van het hoornvlies is gelukkig erg zeldzaam, maar als het optreedt is het zeer ernstig. Melting betekent dat het hoornvlies dunner wordt (letterlijk: wegsmelt) en die dunne plek kan zo dun worden dat er een gat in het hoornvlies ontstaat.

Prednison
Uw oogarts heeft u uitgelegd dat rondom de staaroperatie de prednison opgehoogd moet worden. Zo beschermen we het oog tegen een melting. Tijdens de prednison kuur krijgt u ook een maagbeschermer (Pantozol). Ook krijgt u andere druppels rondom de operatie. De druppels die standaard worden voorgeschreven (Acular en Tobradex) hoeft u dus NIET te gebruiken. In plaats daarvan komen Dexamethason 3 x daags en Oculotect 6x daags. Alle recepten die u nodig heeft, zal uw arts voor u uitschrijven.

Vragen?
Als u vragen heeft of last heeft van één van de klachten genoemd bij ‘Mogelijke bijwerkingen’, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer: T (076) 595 10 77

Buiten deze tijden kunt u bellen met de dienstdoende oogarts via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis:
T (076) 595 50 00.

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label