Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Operatieve behandeling van een stijve elleboog
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Operatieve behandeling van een stijve elleboog

Inleiding
Het ellebooggewricht wordt gevormd door het uiteinde van de bovenarm (humerus) en het uiteinde van de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). De uiteinden van humerus, ulna en radius zijn bekleed met kraakbeen. In de elleboog vinden buig-strek bewegingen en roterende bewegingen plaats.

Door een ongeval, ontstekingsproces of bloeding kan een verstijving van het ellebooggewricht ontstaan. Hierbij belemmeren de beschadigde botdelen, verklevingen of stug gewrichtskapsel de elleboog in zijn bewegingen. In sommige gevallen gaat de bewegingsbeperking gepaard met pijn en zwelling van het gewricht.

Als de klachten van het gewricht zo ernstig zijn en fysiotherapie geen effect heeft gehad, kan de chirurg besluiten tot een operatie waarbij de beweeglijkheid van de elleboog wordt verbeterd.

De operatie
Er bestaan verschillende types operaties om de bewegingen van de elleboog te verbeteren. Dat kan gebeuren via een snede aan de buitenkant van de elleboog of aan de binnenzijde van de elleboog of via een kijk-operatie. De chirurg kiest voor een bepaalde techniek op basis van de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's. Tijdens de operatie worden alle verklevingen en botstukjes die de bewegingen beperken verwijderd uit het gewricht.

Na de operatie
De eerste dag na de operatie is het belangrijk dat u de arm en elleboog zo snel mogelijk gaat bewegen. Dit gebeurt onder begeleiding van de fysiotherapeut. Zo nodig wordt hierbij gebruik gemaakt van een machine die de elleboog continu in beweging brengt. De elleboog mag vanaf de operatie volledig belast worden tenzij de chirurg u anders instrueert.

Soms moeten we u verzorgen terwijl u bezoek heeft. Of moeten verpleegkundigen bij de wisseling van hun diensten de informatie over u met elkaar bespreken. Dit doen ze het beste bij u aan het bed. In verband met de privacy en om zo min mogelijk gestoord te worden vragen ze dan of uw bezoek even wil wachten op de gang. We rekenen op uw begrip hiervoor.

De opname duurt gemiddeld 3 dagen. Ontslag vindt plaats als u uw elleboog goed kunt bewegen. Indien de operatie via een kijkoperatie uitgevoerd wordt, is er sprake van een dagbehandeling. Dit betekent dat u op dezelfde dag met ontslag gaat als dat de ingreep plaats vindt. Zodra de ontslagdatum bekend is, dient u zelf zorg te dragen voor een afspraak met een fysiotherapeut bij u in de buurt. Eventuele hechtingen worden na 10 tot 14 dagen verwijderd op de polikliniek Orthopedie.

De eerste drie maanden na de operatie moet u de elleboog thuis zo veel als mogelijk zelfstandig oefenen. Hierbij wordt u 1 tot 2 keer per week begeleid door een fysiotherapeut. De door u uit gevoerde oefeningen, begeleiding door uw fysiotherapeut zijn erop gericht de beweeglijkheid die met de operatie is gewonnen te behouden.

De verbetering na de operatie is afhankelijk van de beweeglijkheid voor de operatie en de aard van het ziektebeeld. Na een operatie wordt bijna nooit een volledig herstel van de elleboog functie verkregen. De ingreep heeft voornamelijk effect op verbetering van de beweging van de elleboog; het effect van de ingreep op de pijn in de elleboog is afhankelijk van de aandoening.

Complicaties
De kans op nabloedingen of infecties is klein. Vlakbij de elleboog lopen een aantal zenuwen; de kans op zenuwbeschadiging door de operatie met als gevolg gevoelsstoornissen in de hand en krachtsverlies is klein. In de meeste gevallen is de uitval van de zenuw niet blijvend. In sommige gevallen kan de stijfheid van de elleboog die voor de operatie bestond na de operatie weer terugkeren.

Vragen?

Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist. Gelieve ons tijdens kantooruren te bellen.

Wij streven ernaar om uw vragen binnen vier werkdagen te beantwoorden. Voor spoedvragen gelieve telefonisch contact te zoeken met een van de telefoonnummers uit de folder, welke u meekrijgt vanuit de verpleegafdeling, zodra u ontslagen wordt uit het ziekenhuis.

Meer lezen over orthopedie bij Amphia?

Ga naar afdeling Orthopedie

Label