Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Stabilisatie schouder en SLAP repair
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Stabilisatie schouder en SLAP repair

U wordt binnenkort in Amphia verwacht voor een operatie aan de schouder. In deze folder leest u meer over de aandoening aan de schouder en over de operatie.

Een normaal schoudergewricht
Het schoudergewricht wordt gevormd door de schouderkop, de schouderkom en het schouderdak. In de schouderkom zit een kraakbeenring. Deze kraakbeenring zorgt ervoor dat de relatief kleine schouderkom meer oppervlak krijgt als een soort ‘zuignap’ om de schouder in de kom te houden. De pees van de bicepsspier van de bovenarm is stevig verankerd met het bovenste gedeelte van de kraakbeenring.

Figuur 1
A: Pees van biceps
B: Bankart scheur in het onderste deel van het labrum
C: Labrum (kraakbenig deel van de schouderkom)

Wat is een Bankart laesie en SLAP laesie?
Bij een Bankart laesie is het onderste gedeelte van de kraakbeenring beschadigd en vaak zelfs losgelaten van de schouderkom. De schouder is hierdoor minder stabiel.
Bij een SLAP laesie is het bovenste gedeelte van de kraakbeenring beschadigd of zelfs losgelaten van de schouderkom. Soms is naast de kraakbeenring ook de bicepspees beschadigd (zie figuur 1).

Voorbereiden op de operatie
Tijdens uw bezoek aan de polikliniek bespreekt de orthopedisch chirurg met u de operatie en de daaraan verbonden verwachtingen en risico's. Op het voorbereidingsplein krijgt u aanvullende informatie over de narcose en de opname in het ziekenhuis.

De operatie
Tijdens de operatie zal de kraakbeenring die beschadigd of losgekomen is van de schouderkom, hier weer aan vastgehecht worden. Dit gebeurt met behulp van ankers in het bot en draden waarmee het weefsel wordt opgepakt. Als het kapsel beschadigd is, zal dit gehecht worden. Door deze ingreep wordt het schoudergewricht weer stabiel gemaakt. Als er sprake is van een SLAP laesie dan zal tijdens de operatie de kraakbeenring terug vastgehecht worden, eventueel samen met de bicepspees. In sommige gevallen wordt de bicepspees gewoon verwijderd.

Bij de operatie zal de arts beginnen met een kijkoperatie (arthroscopie). Afhankelijk van de bevindingen tijdens de arthroscopie zal de arts de operatie vervolgen. Over het algemeen zullen alle verdere verrichtingen die middels arthroscopische techniek kunnen plaatsvinden, uitgevoerd worden. In het geval dat een arthroscopie niet afdoende is zal een ‘open’ operatie gepland worden.

De opname en het ontslag
U wordt geopereerd in dagbehandeling. U komt s' ochtends nuchter in het ziekenhuis en gaat dezelfde dag weer naar huis.

Na de operatie
Na de operatie is de arm in sommige gevallen nog gevoelloos door de verdoving. Het gevoel in uw arm is meestal binnen 24 uur terug. U krijgt op de uitslaapkamer van de operatie een schoudermitella aangemeten.

Een schoudermitella is een ondersteunende draagband waarin de arm gedurende vier weken gedragen wordt. Voor de oefeningen en lichamelijke verzorging mag de schoudermitella af.

De wond
U krijgt een uitnodiging mee voor het wondenspreekuur om de hechtingen tien tot veertien dagen na de operatie te laten verwijderen.

Weer thuis

  • U mag de arm niet naar buiten draaien.
  • Indien u de arm zonder pijn al voldoende kunt bewegen en daardoor in staat bent om te handelen in noodsituaties, èn u het zelf veilig acht, dan kunt u het autorijden/fietsen weer hervatten.
  • Afhankelijk van uw beroep kunt u tussen 6 en 12 weken weer aan het werk. Heeft u zwaar werk dan kunt u na 3 tot 6 maanden weer aan het werk. De uiteindelijke revalidatie zal minimaal 6 maanden in beslag nemen.

Poliklinische controle
Ongeveer 6–7 weken na de ingreep komt u voor controle bij de verpleegkundig specialist Orthopedie. Al tijdens uw opname wordt hiervoor een afspraak gemaakt. Na drie maanden komt u op controle bij de orthopeed. Dit zal tevens de laatste geplande controle zijn.

Vragenlijsten
Vanuit landelijke richtlijnen wordt verwacht dat wij de voortgang van patiënten door middel van vragenlijsten monitoren. Deze vragenlijsten worden PROMS genoemd en hierop geeft de patiënt zijn kwaliteit van leven of niveau van functioneren aan. Met deze vragenlijsten worden de uitkomsten van zorg vanuit het perspectief van de patiënt vastgesteld. U zult voor de operatie, 3 maanden na de operatie en 1 jaar (etc.) na de operatie via uw emailadres een oproep ontvangen om deze vragenlijsten in te vullen.

Fysiotherapie na de operatie
U start de eerste dag na de operatie al met oefenen onder leiding van een fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal u uitleggen hoe u de oefeningen uit moet voeren. Het is belangrijk dat u ook de elleboog, pols en hand oefent. De fysiotherapeut zal u hierover informeren. Het is belangrijk dat u na thuiskomst uit het ziekenhuis kunt starten met fysiotherapie. Om er zeker van te zijn dat dit mogelijk is, maakt u voor de opname al een afspraak met een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Complicaties
De kans op nabloedingen of infecties is klein evenals de kans op beschadiging van bloedvaten of zenuwbanen.
Er bestaat wel een kans dat u een frozen shoulder (stijve schouder) krijgt. Deze kans kunt u verkleinen door de oefeningen, zoals uitgelegd door de fysiotherapeut, voldoende uit te voeren en voldoende pijnstilling te nemen, zodat u kunt oefenen. Het weer losraken van de kraakbeenring of bicepspees komt soms voor.

Lifestyle tips

Om de kans op complicaties te verminderen, raden wij u sterk aan om in de weken voor en na de operatie niet te roken. Roken vertraagt de genezing van de wond en het bot. Door te stoppen met roken, vergroot u dus de kans op een voorspoedig herstel.

Vragen?

Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van polikliniek Orthopedie:

Wij streven ernaar om uw vragen binnen vier werkdagen te beantwoorden. Voor spoedvragen gelieve telefonisch contact te zoeken met een van de telefoonnummers uit de folder, welke u meekrijgt vanuit de verpleegafdeling, zodra u ontslagen wordt uit het ziekenhuis.

Meer lezen over orthopedie bij Amphia?

Ga naar afdeling Orthopedie

Label