Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Perineale prostaat biopsie: Urologie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Perineale prostaat biopsie: Urologie

Inleiding
U heeft een afspraak voor een prostaatbiopsie. Bij het onderzoek neemt de uroloog met een fijne naald stukjes weefsel uit uw prostaat. Dit onderzoek geeft uitsluitsel over goedaardige of kwaadaardige afwijkingen van de prostaat. De prostaatbiopten worden af genomen via de huid tussen de balzak en de anus. Dit gebied noemen we het perineum. De huid van het perineum wordt tijdens de ingreep schoon gemaakt met jodium. Er is geen antibiotica nodig. Het perineum is een gevoelig gebied en wordt verdoofd tijdens de ingreep. De ingreep wordt poliklinisch uitgevoerd en duurt ongeveer 20 minuten. Daarna kunt u weer naar huis

Voorbereiding
Gebruikt u bloedverdunners? Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen. Uit het urine onderzoek wordt bepaald of u van te voren antibiotica profylaxe moet innemen. U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn.

Het onderzoek
U krijgt het verzoek om uw onderkleding uit te doen. U neemt plaats op de behandeltafel met uw benen in de beensteunen. De balzak wordt omhoog geplakt met pleisters om ruimte te maken bij het perineum. Door dit stukje huid worden de biopten afgenomen. De uroloog voelt met de vinger via de anus naar de prostaat. De huid van het perineum wordt gedesinfecteerd met jodium Een echo sonde wordt enkele centimeters via de anus in uw endeldarm geschoven. Het inbrengen van het instrument is niet pijnlijk maar geeft soms een onaangenaam drukkend gevoel. De huid van het perineum en in de diepte de prostaat worden verdoofd met een dunne naald met lidocaïne. De biopten worden daarna afgenomen met een naald die via het perineum heel precies in de prostaat wordt gebracht. Met de echokop die via de anus wordt ingebracht wordt de naald gevolgd en kan precies worden bepaald waar de biopten worden afgenomen. U hoort hierbij een klikkend geluid

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Het is prettig als u iemand meeneemt die u begeleidt. Na een biopsie wordt het namelijk afgeraden zelf auto te rijden of te fietsen. U kunt na het onderzoek wat bloed verliezen bij de urine, ontlasting en het sperma. Dit is niet ernstig en kan enkele weken duren.

Complicaties
Krijgt u na het onderzoek klachten die verband houden met het onderzoek zoals:

  • Koorts boven de 38.5 C
  • Veel bloedverlies
  • Veel pijn
  • Koude rillingen, niet pluis gevoel
  • Niet kunnen plassen, door bloed stolsels

Neem dan contact op met het ziekenhuis:
Polikliniek Urologie: t (076) 595 1026, keuze 2 (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)
Na 16.30 uur en in het weekend: spoedeisende hulp (076) 595 5000

De uitslag van het weefselonderzoek
De uitslag van het onderzoek is na ongeveer 7-14 dagen bekend. U krijgt hiervoor een nieuwe afspraak op de polikliniek Urologie.

Vragen?
Deze folder betreft een algemene voorlichting. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding tot wijzigingen geven. Dit zal door uw uroloog aan u kenbaar worden gemaakt.

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie. Bij ziekte of verhindering dient u eveneens contact op te nemen met de polikliniek Urologie.

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label